Derengés az éjszakában – kipróbáltuk az IKEA napelemes lámpáit

Óriási a felhajtás a megújuló energiák, azon belül is a napenergia körül, így a svéd márka nem is dobhatta volna jobbkor piacra a napfénnyel töltögethető lámpáit. Egy szobait és egy outdoornak is nevezett darabot próbáltunk ki.

Szöveg és fotó:
2023. május 31.

Óriási a felhajtás a megújuló energiák, azon belül is a napenergia körül, így a svéd márka nem is dobhatta volna jobbkor piacra a napfénnyel töltögethető lámpáit. Egy szobait és egy outdoornak is nevezett darabot próbáltunk ki.

Két IKEA-s csomag landolt a szerkesztőségünkben, egy cigisdoboznál alig nagyobb pakk, és egy kissé fura formájú valami, ám mindkettőre ugyanaz a felirat volt írva, amit egy Kárpát-medencében felnőtt ember kissé nehezen betűz ki. És persze még nehezebben ejti ki, mármint helyesen. A Google fordítójától tudom, hogy a SAMMANLÄNKAD szó magyarul úgy írható le, hogy kapcsolt, kapcsolatos vagy valami hasonló, aki pedig az autentikus kiejtésre is kíváncsi, kattintson ide.

A lámpákra visszatérve, a kisebbik dobozzal kezdtem a bontogatást, mert arról állították, hogy túrázáshoz is praktikus társ lehet. Egy tenyérbe simuló kis valami került elő, ami leginkább egy megskalpolt eszkimó hókunyhóra hasonlított.

Mellette egy aprócska (AAA, 1.2V, 750 mAh) tölthető elem és egy használati utasítás, ami alapján letekertem a burát, hogy a lámpácska gyomrába csavarozzam a telepet. Ezek után jöhetett a töltögetés, ami azt jelentette, hogy a hátára kell fordítani a lámpát, ugyanis az alján található a napelem.

A használati szerint napsütésben 8–9 óra kell a 750 mAh-s elem feltöltéséhez, míg felhős időben 12 órát is igénybe vehet ez a produkció. Bő 6 órát sütkéreztettem a lámpát, amíg a bekapcsológomb két másodperces nyomására zölddel jelezte, hogy tele van. Ezek után már csak azt vártam, hogy sötét legyen, és kiderüljön a fényerő, ami nappal elég halovány derengésnek tűnt.

Mint kiderült, kár volt lesajnálni a kis SAMMANLÄNKAD-ot, mert sötétedés után szép sárga fénnyel ragyog alapesetben, amit a bekapcsológomb ismételt megnyomásával egy kicsit vissza lehet fogni.

Ez utóbbi esetben 6–8 órás üzemidőt is ígér az IKEA, míg teljes fényerőnél ez 3–4 órát. Ezt már első körben is sikerült meghaladnom a tesztpéldánnyal, mert 11 órát világított gyengébb üzemmódban úgy, hogy az elem csak pár töltési ciklus után éri majd el a maximális kapacitását.

Ami a praktikumot illeti, egy sátorban több mint elég fényerőt ad, a csuklópántnál fogva bárhova felakasztható alkalmi minicsillárként, sőt még olvasni is simán lehet a segítségével, így tényleg hasznos társ lehet egy túra alkalmával, pláne, ha napközben nem felejtjük el valahogy töltögetni. Maga a lámpa egyébként masszív darabnak tűnik, nem kell babusgatni, simán elhiszem neki, hogy akár több tölthető elemet is kiszolgál, ez utóbbinak ugyanis néhány év az élettartalma, bár ez erősen használattól függ.

Praktikus szobadísz

Ezek után jöhetett a nagyobb csomag felfedezése, amelyben egy jóval izgalmasabb darab lapult. A nagyobbik SAMMANLÄNKAD már kicsit több szerelést igényelt az akkupakk (három darab ceruzaelem méretű telep) beszerelésén túl, ugyanis össze kell csavarozni a talpat és a forgatható napelemet. Ha ezt megtettük, látszólag egy csinos sminktükör került a birtokunkba, ám ennél jóval többről van szó. Ott van mindjárt maga a lámpatest, ami egy masszív műanyag búra alatt lapuló LED-es fényforrást jelent. Ezt kell megfelelően rácuppantani (mágneses megoldás) a tükör közepére, amelynek másik felén ott lapulnak a napelemek.

És itt jön a legnagyobb produkció, mert a rafinált körmegoldásokkal tetszőleges irányba állíthatjuk a fényforrást, vagy éppen a napelemeket, hogy megfelelő szögben kapja a sugarakat. Az igényesen megmunkált fémlámpa szobadísznek sem utolsó, elég jól néz ki, ahogy meleg fényben beragyogja a környezetét.

A fényerőt itt is két fokozatban állíthatjuk, de a legpraktikusabb dolog, hogy A és C típusú USB-ajzattal is fel lett vértezve, így hálózatról is tölthető, valamint a mobilunkat is tölthetjük a segítségével. Persze van még hova fokozni, ugyanis egy kis fémzsinór (a csomag része) segítségével függőlámpaként is bevethetjük a nagyobbik SAMMANLÄNKAD-ot, de akár zseblámpaként is használhatjuk külön a középső lámpatestet.

Így belegondolva tökéletes kempingkellék lehet, bár erre a darabra azért vigyázni kell, mert például a tükrös részen minden újlenyomat meglátszik, és zavarja is a szemet, nem véletlenül adtak a lámpa mellé egy kis mikroszálas törlőkendőt. Ami a töltögetést illeti, itt is 8–9 órás napoztatással kell számolni, az üzemidő pedig – takarékos módban – akár 15–18 óra is lehet.

És ha már idáig jutottunk az olvasással, fáradjunk is a kasszához: a kisebbik lámpáért 3490 forintot kér az IKEA, míg a nagyobbik SAMMANLÄNKAD 29 900 forintba kerül. Az olcsóbb változat – még aliexpresses összehasonlítában is – korrekt vételnek számít, míg a drágábbikról meg mindenki döntse el maga, hogy megéri-e neki. Az biztos, hogy élőben sokkal jobban néz ki, mint a fotókon, pláne az enyéimen.

Cikkajánló