Derűs kirándulások szép időben

Ezen a héten a szokásosnál melegebb tavaszi időre készülve válogattunk a Természetjáró kínálatából rövid, sétálgatós kirándulásokat, amiken ráérősen élvezhetjük a természet hangulatait.

Szerző:
Természetjáró.hu
Fotó:
Címlap: Német-Bucsi Attila
Természetjáró.hu
2024. március 6.

Ezen a héten a szokásosnál melegebb tavaszi időre készülve válogattunk a Természetjáró kínálatából rövid, sétálgatós kirándulásokat, amiken ráérősen élvezhetjük a természet hangulatait.

Kirándulás a Cuha-szurdok „terepasztalán"

Ahogy a szerelvény szinte a lombok közül előtörve átdönget a sziklafalak előterében ívelő viadukton, nem nehéz úgy érezni, mintha egy terepasztalon állnánk – csak éppen alulról szemlélve a részletgazdag tájat. A Cuha-völgy középső, gázlókban és sziklaformációkban gazdag, vadromantikus szakasza az ország egyik legideálisabb kirándulóhelye azoknak, akik látványos, mégis könnyen hozzáférhető, kényelmesen járható túrahelyszínt keresnek. Ezen az útvonalon barlangokat érintve sétálunk a széles, hangos patak mentén Vinyétől Porva-Csesznek vasútállomásig, ahonnan az ország egyértelműen legszebb vasútvonalán utazunk vissza a kiindulópontra.

Táv: 5,9 km
Szintemelkedés: 102 m
Időtartam: 1:40
Kiindulópont: Vinye
Végpont: Porva-Csesznek vasútállomás


A „magyar Kappadókia" felfedezése

Ritka természeti jelenség töri át az összefüggő erdőtakarót Kazár közelében: egy badland, azaz vízmosások által felárkolt kőzetfelszín fehérlik a növényzet sűrűjében. Az árkok viszont akkorák, hogy felnőtt emberek is sétálgathatnak bennük, a falak fejtetőig érnek. A sűrűn barázdált kőzetszőnyeget mintegy félóra sétával érhetjük el a faluból, visszafelé pedig erdőben és szép fekvésű réteken, legelőkön gyalogolhatunk.

Táv: 6,9 km
Szintemelkedés: 108 m
Időtartam: 1:50
Kiindulópont: Kazár
Végpont: Kazár


Családi kalandtúra a Bükk északi peremén

A Forrás-völgy Diósgyőr széléről nyúlik a bükki vadon mélyére, bemutatva hatalmas barlangszájat, eldugott pihenőhelyet, hosszú zuhatagfüzért. A túrának ezenkívül része Lillafüred, a parádés fekvésű Hámori-tó, több forrás és erdei pihenőhely, valamint az ország legmagasabb vízesése. Közepes nehézségű, de a hegyek mélyére vezető túra ez, ami túrázáshoz szokott gyerekekkel könnyen járható, az útvonal pedig forgószínpadként váltogatja a díszleteket. A két végpontot kisvasutazással és kb. 10 perces buszozással is összeköthetjük.

Táv: 7,6 km
Szintemelkedés: 164 m
Időtartam: 3:00
Kiindulópont: Lillafüred
Végpont: Miskolc, Majális park


Felfedezőút a Keresztúri-erdő tanösvényén

Íme egy tanösvény, aminek minden métere élmény: nyílegyenes utak romantikus faalagútjai, informatív, interaktív és humoros táblák, tankcsapdák, lövészárkok. Egy eldugott élménysziget ez, amit vétek kihagyni, érdemes inkább az egész családdal felfedezni. Végigjárása amolyan ebéd utáni, sétálgatós program.

Táv: 5 km
Szintemelkedés: nincs
Időtartam: 1:30
Kiinduló- és végpont: Budapest, Régivám köz 37.



Cikkajánló