Ébredeznek a kullancsok, már most érdemes odafigyelni rájuk!

Általánosan elterjedt, hogy a kullancsok tavasztól őszig aktívak, azonban az enyhe telek átírják a szokásaikat, és már februárban is találkozhatunk velük.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
2024. március 1.

Általánosan elterjedt, hogy a kullancsok tavasztól őszig aktívak, azonban az enyhe telek átírják a szokásaikat, és már februárban is találkozhatunk velük.

Bár leggyakrabban a lombos időszakban akadhatunk velük össze, az idei tél során is tapasztalt szokatlanul meleg időjárás megváltoztatja a kullancsok szokásait. Korábban kezdik aktivizálni magukat, így már most, március elején is érdemes elővigyázatosnak lennünk - hívta fel a figyelmet Somogyi Anna Ágnes, a Magyar Természettudományi Múzeum munkatársa.

Fontos tudnunk, hogy a kullancsok nem csak a településektől távol, hanem már a városi zöldterületeken is nagy számban vannak jelen.

Túrázás, vagy csupán egy parkban töltött piknik után is nézzük át magunkat többször, és lehetőleg viseljünk világos ruházatot, hogy könnyebben észrevegyük a rajtunk mászó kullancsot. A kullancsriasztó krémek, szprék általában csak néhány óráig hatásosak, ezután használatukat ismételni kell.

Fontos, hogy minél hamarabb szedjük ki a bőrünkbe fúródott vérszívót, mert ha sokáig bent marad, akkor nagyobb eséllyel jutnak át az esetlegesen benne található kórokozók. Nem kell megijedni, ha a kullancs szájszerve beszakad, egy-két héten belül, mint egy szálka, magától kilökődik. A kullancs elleni védekezésről ide kattintva olvashatsz részletesen.

A kullancsok nagyra nőtt atkák, amelyek alapvetően madarak, hüllők és szárazföldi emlősök vérével táplálkoznak, így a háziállatok és az emberek is kedvelt célpontjaik közé tartoznak. Ezek az ízeltlábúak normális esetben téli álmot alszanak.

Ilyenkor csökken az anyagcseréjük, a légzésük, nem táplálkoznak, nem keresnek gazdát. Elbújnak az avarban, vagy a talajban. A legkedvezőtlenebb számukra, ha hómentes, kemény faggyal párosuló napok. Az ilyen időszakok azonban egyre ritkábbak, és ez a kullancsok téli szokásaira is hatással van. Szintén a klímaváltozással magyarázható növekvő egyedszámuk, illetve hogy egyre nagyobb területeket hódítanak meg.

TUDTAD?

A kullancsok a pókszabásúak közé tartoznak. Világszerte több száz fajuk van, ezek közül pedig Magyarországon kb. 20-30 kullancsfaj fordulhat elő. A kullancsok fejlődési ciklusa több évig is tarthat. kullancsok, bár a fejlődésükhöz mindenképpen vérre van szükségük, életük 90%-át gazda nélkül töltik a természetben, és hosszú ideig, akár évekig is képesek táplálkozás nélkül túlélni.


Cikkajánló