Elkezdődött a vadászidény – Erdőlátogatási korlátozásokat vezetnek be

Mielőtt túrázni indulnánk, érdemes tájékozódni az adott területre vonatkozó aktuális szabályokról.

Szerző:
Turista Magazin
2022. augusztus 30.

Mielőtt túrázni indulnánk, érdemes tájékozódni az adott területre vonatkozó aktuális szabályokról.

A gímszarvas nász, azaz a szarvasbőgés egyértelműen az ősz érkezését, és a vadászszezon kezdetét jelzi. Az augusztus végétől akár október közepéig tartó időszak alatt a természetjárók országszerte számíthatnak erdőlátogatási korlátozásokra.

A vadászidény alatt a meghatározott időintervallumban tilos a vadásztársaságok, erdőgazdaságok előre kijelölt területein tartózkodni! A lezárások pontos helyszínéről és idejéről a társaságok kötelesek tájékoztatást adni.

Az első korlátozással kapcsolatos hírt a Gemenc Zrt. közölte: augusztus 26-tól szeptember 30-ig csak 9:00 és 15:00 óra között tartózkodhatunk a gemenci erdőkben. Az erdei vasút menetrendje is ehhez igazodik. A társaság honlapján térképes tájékoztatást találunk az érintett területekről.

Szeptember 1-től a hónap végéig – már megszokott módon – több társaság is erdőlátogatási korlátozásokat vezet be. A Mecsekerdő Zrt. minden nap 16:00 és másnap reggel 09:00 között esti és éjszakai részleges erdőlátogatási korlátozást rendelt el a kezelésében lévő területen. Az érintett helyszínekkel kapcsolatban a társaság honlapján találunk információt. A Bakonyerdő Zrt. által kezelt erdőterületeken, azaz a Bakony és a Balaton-felvidék erdeiben is megkezdődött az idény, ahol szintén arra kérik a kirándulókat, hogy csak a kijelölt turistaútvonalakat használják. Az országban jelenleg érvényben lévő erdőjárási korlátozásokról (nem csupán a vadászidényre vonatkozó lezárásokról és szabályokról) a termeszetjaro.hu oldalon is tájékozódhatsz.

Az esetleges kellemetlenségek, valamint a saját testi épségünk érdekében mindenképp érdemes előre tájékozódni az erdőlátogatás aktuális szabályairól, illetve kerüljük el a lezárt területeket!

Cikkajánló