Emberre is veszélyes hüllőt fogtak a Balatonból

Keszthelynél akadt horogra a méretes aligátorteknős, amit harapós teknősnek is hívnak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép - Illusztráció)
Forrás:
pecaverzum.hu
2022. július 12.

Keszthelynél akadt horogra a méretes aligátorteknős, amit harapós teknősnek is hívnak.

Vasárnap reggel Szeles Zsolt úszós nádi pontyozást tervezett a Keszthelyi Librás Strandnál, de nap végére valami egészen más akadt a horgára – adta hírül a pecaverzum.hu. Kezdetben nem tudta milyen páncélossal van dolga, de élt a gyanúval, hogy nem egy őshonos teknős fogott ki véletlenül.

„Az interneten kerestünk rá, és azonosítottuk be a teknőst. Egyből hívtuk egy vízirendőrt, de ő nem foglalkozott vele. Bevittük a Keszthelyi Rendőrkapitányság, majd próbáltuk elérni a Veszprémi Állatkertet, de vasárnap este nem sikerült” – részletezte a férfi, aki egy darabig tanácstalan volt, mit is kezdjen az emberre is veszélyes állattal. Az 5 kilogrammot nyomó páncélos végül másnap, július 11-én a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őréhez került, aki a fenékpusztai telephelyre szállította. Az állatot a kőröshegyi Teknősparkbaban fogják elhelyezni.

Az aligátorteknőssel kapcsolatban a legnagyobb félelem az, hogy megharaphatják a vízben fürdőzőket. Persze, nem árt óvatosnak lenni, de azért túlzott aggodalomra nincs ok. Az aligátorteknős erős állkapcsával valóban le tudja harapni az ember ujját, akár el tudja törni az ember kézfejét is, de ez a veszély inkább csak azokat fenyegetik, akik fogdossák az állatot. Ez a teknősfaj inkább a hazai élővilágra veszélyes, nem pedig az emberre.

Meglehetősen nagy tűrőképességű, invazív fajról van szó, ezért a szándékosan betelepített vagy tudatlanságból szabadon engedett példányai idővel hatalmas károkat okozhatnak a helyi ökoszisztémákban. Az akár 35 kilogrammosra is megnövő Észak-Amerikában őshonos hüllőfaj számára ugyanis egyáltalán nem rossz az itteni klíma, és nincs természetes ellensége. Idővel vizeinkből képes kiszorítani az egyetlen hazai teknősfajunkat, a mocsári teknőst.

Az ország több részén is találtak már aligátorteknőst, többek között a margitszigeti tóban, a Naplást-tóban, egy Győr környéki csatornában, de szinte lehetetlen megmondani hány szabadon élő példány van állóvizeinkben, mivel nagyon rejtett életmódú faj. Nem ül ki napozni, mint például a mocsári teknős, őshazájában is leginkább akkor kerül szem elé, amikor a nőstények elindulnak tojást rakni.

A természetvédő szakemberek azt tanácsolja, ha valaki kifogott egy aligátorteknőst, azt már ne engedje vissza, keresse fel a helyi természetvédelmi őrszolgálatot, illetve nemzeti parkot.


Cikkajánló