Erdei ösvények, melyek tavasszal a leglátványosabbak

A nemzetipark-igazgatóságok munkatársai ezúttal olyan kevésbé ismert kiránduló célpontokat, ösvényeket ajánlanak nekünk, amelyek márciusban talán a legszebbek, mégse tudunk róluk.

Szöveg:
Fotó:
Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (Kiemelt kép)
2023. március 23.

A nemzetipark-igazgatóságok munkatársai ezúttal olyan kevésbé ismert kiránduló célpontokat, ösvényeket ajánlanak nekünk, amelyek márciusban talán a legszebbek, mégse tudunk róluk.

1. Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

A zselici erdő csendje

A Fekete harkály tanösvény remek lehetőséget kínál egy könnyű tavaszi kirándulásra a Zselicben. A Kaposvár Töröcske városrészének déli határában található 4 km-es tanösvény 3 óra alatt egy kellemes sétával végigjárható. A fákra festett harkály jelzéseket követve bepillantást nyerhetünk a zselici erdő életébe, élvezhetjük a békés hangulatot. Kis szerencsével találkozhatunk szarvassal, őzzel és rókával. A varázslatos hangulatú égerligetben kanyargó patak felett pedig pallósorról lehet megfigyelni a vizes élőhelyet. Az ösvény különlegessége, hogy a megszokott táblák helyett letölthető vezetőfüzet segítségével is felfedezheted, amit ide kattintva érhetsz el.

Megközelítés: a Szigetvár és Kaposvár közötti 67-es útról Kaposvár határánál délre lekanyarodva, vagy Kaposvárról a 14-es helyi járatú busszal a végállomásig utazva.

Denevérleső körtúrák a Mecsekben

Az Abaligeti-barlang bejáratától mindjárt három variációja is indul a Denevér tanösvénynek. Ha eldöntöttük, hogy a 2, a 3 vagy az 5 kilométeres körtúrát választjuk-e, nincs más dolgunk, mint követni a denevéres jeleket. A könnyű kirándulás során Abaliget és környéke növény- és állatvilágának megismerése mellett képet kaphatunk többek között az erózió, a karsztosodás és a szukcesszió fogalmáról. Az egyéni bejárást segíti a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjáról letölthető vezetőfüzet. A tanösvényes segédletért katt ide.

Megközelítés: autóval Pécs–Remeterét–Abaliget útvonalon, busszal Pécs–Abaliget közvetlen járattal, vasúttal a Budapest–Pécs vasúti fővonalon lévő Abaliget vasútállomásról autóbusszal az Abaligeti-barlangig.

További túraötletekért és tanösvényekért kattints a Duna–Dráva Nemzeti Park Igazgatóság honlapjára.

2. Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Látványos madárvilág a tavaszi szikes pusztákon

A tanösvény nevét a mellette található őshalomról, kurgánról kapta, amelyet 3-4 ezer évvel ezelőtt építettek. Temetkezési helyként, később pedig megfigyelési pontként használták. Tavasszal a Szálkahalmi tanösvény környéke igazi madárparadicsommá változik, mivel a tél után maradt tócsákban szívesen fürdőznek és keresnek táplálékot a különböző madarak. A Szálkahalmi-erdőben található Magyarország legnagyobb vetésivarjú-telepe. Az elhagyatott varjúfészkeket azonban más madarak is szívesen igénybe veszik, úgymint a kék és vörös vércsék, vagy az erdei fülesbaglyok.

Megközelítés: autóval a 33-as főút 79. km-nél lévő parkolóból látható halomtól indul a tanösvény.

Hortobágyi madárparadicsom

A Hortobágy-halastavi tanösvény kiemelt jelentőségű a tavaszi madárvonulás szempontjából. Számos madár költeni tér vissza erre a területre, míg mások csak pihenni állnak meg az észak felé vezető hosszú útjuk során. Kócsagok, nyári ludak, kis és nagy lilikek tömegét vonzza tavasszal ez a terület, de olyan fokozattan védett madárfajok is megfigyelhetők, mint a batla vagy a kanalasgém. Az Öregtavak madárvilágát kisvasúttal, a kiépített tanösvényen gyalogosan vagy akár kerékpárral is felfedezhetik a kilátogatók.

Megközelítés: Autóval a 33-as főút 67 km-nél található leágazásnál, Hortobágy-Halastó felé kanyarodva a Halászbárka Halastavi Fogadóközpontig. Vasúton a Debrecen–Füzesabony vonalon Hortobágyi-Halastó megállóhelytől kb. 150 m-re.
Mindkét tanösvény bejárása nemzeti parki belépőkártya megváltásával lehetséges, online a hnp.jegy.hu oldalon.

Bővebb információt a tanösvényekről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság honlapján találsz.

3. Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Szuper kiindulópont egy mátrai kiránduláshoz

A Mátrai Tájvédelmi Körzet legszebb részein vezet végig a sástói Cincér tanösvény. A 3,5 km hosszú, 8 állomással ellátott ösvény tematikája szorosan kapcsolódik a mátrafüredi Harkály Ház kiállításához. Végigjárva bepillantást nyerhetünk abba, hogy a különböző élőhelyek eltűnése hogyan befolyásolja a biológiai sokféleséget, megismerhetjük az erdők egészséges működésének titkait, találkozhatunk virágzó ritka növényfajokkal és hangosan csivitelő madárfajokkal is.

Megközelítés: a Cincér tanösvény a Harkály Ház látogatóközponttól indul, és a Sás-tóig vezet. A Harkály Ház Mátrafüreden, a Parádi úton található. GPS-koordináták: 47.8249371,19.9657468

Fedezzük fel a Sár-hegy tavaszi kincseit!

A közel 7 km-es Mandula tanösvény a Gyöngyösi Sár-hegy Természetvédelmi Területen kanyarog. A 14 információs táblával rendelkező ösvényt végigjárva megismerhetjük a terület gazdag élővilágát. Betekintést nyerhetünk a különböző erdei és sziklai életközösségek életébe, valamint számos, itt élő, tavasszal virágzó, védett növényfajt is megcsodálhatunk. A Szent Anna-tó érintésével pedig egy rendkívül értékes és különleges mocsári élőhellyel is megismerkedhetünk.

Megközelítés: a Mátrafüred és Gyöngyös között húzódó tanösvény végig a sárga turistajelzésen halad. A Harkály Ház látogatóközpont közeléből a Sár-hegyen át Gyöngyösig juthatunk.

Bővebb információ a tanösvényekről és túrákról a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján érhető el.

4. Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

Tavaszi madárvendégek nyomában a Fertő szikesein

A Sziki őszirózsa tanösvény a szikes puszta és tavak élővilágával ismertet meg. Az ösvény a Hanság-főcsatornától indul, és a túraútvonalon madármegfigyelő pontok teszik lehetővé a látogatóknak, hogy felfedezhessék a szikes tavak gazdag és változatos madárvilágát. A tavaszi vízbőség időszakában nyári ludakat, cankóféléket, gulipánokat, bíbiceket, récék sokaságát, lilikeket, bügykös ásóludakat is láthatunk. Kis szerencsével az Ürgedombnál a téli álmukból ébredező ürgéket is megpillanthatjuk.

Megközelítés: A Sarródtól 7 km-re északra elterülő szikes pusztai területen vezető tanösvény kiindulópontja a Sarród–Fertőújlak útvonalon, a Hanság-főcsatorna zsilipjénél található.

Tőzikevirágzás a Csáfordjánosfai-erdőben

A Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság területén, Csáfordjánosfa határában famatuzsálemekkel teletűzdelt a Kisalföldön ritkaságszámba menő keményfa-ligeterdőt a kora tavaszi időszakban csodálatos hófehér virágszőnyeg borítja. A tavaszi tőzike hazánk egyik legimpozánsabb tavaszi növénye, mely az országban az egyik legnagyobb számban a Csáfordjánosfai-erdőben található. A látogatók a 4 km hosszú Répce folyót fahidakon átszelő Tőzike tanösvényen csodálhatják meg a fák lombfakadása előtt a kecses növények millióinak bókoló virágait, valamint a „virágkarnevál” többi résztvevőit: a ligeti csillagvirágot, az odvas keltikét, a berki szellőrózsát.

Megközelítés: A „tőzikés erdő” Csáfordjánosfa határában található. A főút mellett tábla jelzi a tanösvény kezdetét, míg az út túloldalán kb. 20 autó számára kialakított parkolóhelyet találunk, ahonnan kényelmes sétával érhető el az erdő.

Még több információt a tanösvényekről a Fertő–Hanság Nemzeti Park Igazgatóság honlapján találsz.

A cikk először 2022 márciusában jelent meg.


Cikkajánló