Érkeznek a gólyák és virágzik a mocsári gólyahír is

Találó nevet kapott ez a kis sárga virág, amelyet most csodaszép képeken mutatunk be nektek, és sok érdekességet is megtudhattok róla.

Fotó:
Koncz-Bisztricz Tamás
Molnár Péter
2020. március 19.

Találó nevet kapott ez a kis sárga virág, amelyet most csodaszép képeken mutatunk be nektek, és sok érdekességet is megtudhattok róla.

Szerencsére ezen a héten még szabadon mehettek fotózni a természetfotósok, de ki tudja, mi lesz a következő hetekben. Ezért nagy öröm, hogy meg tudjuk még mutatni nektek ezt a most nyíló szép virágot a fiatal természetfotós, Koncz-Bisztricz Tamás szemén, vagyis lencséjén keresztül.

Tomi Fülöpháza környékén, egy csatornában fedezte fel ezeket a kis sárga virágokat. Eredetileg apró nőszirmokat indult fotózni édesapjával, de azok még nem virágoztak az általuk ismert lelőhelyükön, így más témák után indultak. Így akadtak rá erre a különleges virágra, amely bár nem védett, de mégsem túl gyakori hazánkban.

Magyarországon több helyen is előfordul, a lényeg, hogy vizes legyen a terep, ugyanis a mocsári gólyahír a nyirkos helyeket kedveli. Ezért főként mocsarakban, lápréteken, nedves, magas talajvízállású réteken, patakpartokon fedezhetjük fel. Népies nevei még a gólyavirág, a kácsavirág és a libadöglesztő, ez utóbbi nagy valószínűséggel mérgező mivoltára utal.

Több alfaja is létezik, hazánkban kettővel találkozhatunk, az egyik az alföldi, a másik a hegyvidéki, utóbbi a Kárpát-medencében 1000 méter tengerszint feletti magasságig fordul csak elő.

Márciustól május végéig virágzik, és nevét nagy valószínűséggel arról kapta, hogy akkor kezd nyílni, amikor a gólyák is érkeznek vissza hozzánk telelőhelyükről. Ez idén is jól megfigyelhető, hiszen pont egy-két hete kezdtek visszatérni a fekete és fehér gólyák, és a mocsári gólyahír is pont ebben az időszakban kezdte kinyitni a szirmait.

Tomi a fotók készítésekor többször is elmerült a csatornában, hiába volt rajta gumicsizma, a félméteres víz túl mély volt, így nem úszta meg szárazon. Szerencsére nem fázott meg, így mondhatjuk, megérte ez a vizes kaland.

Érdekesség, hogy a mocsári gólyahír nemcsak tavasszal virágzik, előfordul, hogy ősszel is sárgára színezi vizes élőhelyeit.

Gyakran tömegesen virágzik, amelyet Tomi ezen a helyen most nem tudott lefotózni, hiszen ez jellemzően április végétől május közepéig fordul elő, viszont Molnár Péternek már többször volt szerencséje ehhez a látványhoz az utóbbi években. Mutatunk tőle is pár fotót, hogy lássátok, milyen az, amikor a mocsári gólyahír sárgára festi a lápokat, a mocsárréteket és a patakok partját. Péter Kocsér mellett készítette ezeket a képeket.

Cikkajánló