Esti séta az áradó Tiszában

Árad a Tisza, mi pedig épp Csongrádon jártunk, így nem hagyhattunk ki egy gumicsizmás sétát a már jócskán elárasztott Körös-toroki strand üdülőházai között. Fotóztunk is, így most galériánkban megnézheted, milyen az, amikor az utcán a Tisza hömpölyög.

Szöveg és fotó:
2021. február 19.

Árad a Tisza, mi pedig épp Csongrádon jártunk, így nem hagyhattunk ki egy gumicsizmás sétát a már jócskán elárasztott Körös-toroki strand üdülőházai között. Fotóztunk is, így most galériánkban megnézheted, milyen az, amikor az utcán a Tisza hömpölyög.

Árad a Tisza. Ez nem újdonság, előfordult már ilyen, de a mostani áradás azért nem mondható átlagosnak, jóval magasabbra emelkedett ezúttal a szőke folyó szintje, mint ahogy azt a korábbi években megszokhattuk. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a bő vízhozamnak köszönhetően, az a nehézfémszennyezés, amely a héten került bele a Szamosba, és amely már a Tisza felső szakaszán halad, annyira fel fog hígulni, hogy mire lejjebb érkezik, már nem lesz mérhető annak szennyező hatása.

Csongrádon várhatóan február 23-a körül fog tetőzni a Tisza vízszintje, akkor már nem tudtuk volna így gumicsizmában bejárni a Körös-toroknál lévő hatalmas üdülőtelepet, amit most galériánkban ti is bebarangolhattok a képek segítségével.

A röpke esti vízi sétánkon nem más volt a rögtönzött túravezetőnk, mint a fiatal csongrádi természetfotós, Koncz-Bisztricz Tamás, akit tavaly másodszorra is az Év Ifjú természetfotósának választottak, és aki már rengeteg nemzetközi fotópályázati elismerést is bezsebelhetett. Szükség is volt a terepismeretére, mert sok helyen a víz alatt árkok rejtőztek. Tomi bátran cikázott egyik háztól a másikig, és pont emiatt, pechjére, egy váratlan gödörben épp ő merült el. De persze ez nem szegte kedvét, inkább egy ott talált rúd segítségével tapogatta ki ezután maga előtt a terepet. Szerencsére mi szárazon megúsztuk, és nagyon élveztük ezt a nem mindennapi túrát.

Természetesen nem mi voltunk az egyetlenek, akik kíváncsiak voltunk az áradó Tiszára, sokan jöttek amolyan katasztrófaturistaként a Tisza egyik legszebb strandjának partjára bámészkodni. Ha esetleg ti is gumicsizmában érkeztek az áradó folyó valamelyik ártéri részéhez, mindenképpen vegyétek figyelembe a tiltó jelzéseket, ha valahova nem szabad bemenni, tényleg ne tegyétek. Ahogy mi is tapasztaltuk, könnyen elmerülhet az ember, így azt javasoljuk, hogy inkább csak szárazról csodáljátok az áradó Tiszát, mert hatalmas ereje van.

A teljes galériát az alábbi képre kattintva nézhetitek meg.

Cikkajánló