Exkluzív vendégek jelentek meg Kardoskúton

Két olyan madárfaj is megjelent a kardoskúti Fehér-tónál, amelyek nagy ritkaságnak számítanak a téli időszakban Magyarországon.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. január 15.

Két olyan madárfaj is megjelent a kardoskúti Fehér-tónál, amelyek nagy ritkaságnak számítanak a téli időszakban Magyarországon.

A kis pólingok például inkább tavaszi vonulásukkor láthatóak itthon, amikor megállnak egy-egy rövid pihenőre, leginkább a már említett Fehér-tónál. Itt előfordult, hogy egyszerre 4000 egyed állomásozott, átlagosan azonban inkább kb. kétezren gyűlnek össze. Ősszel még rövidebb időre állnak meg itt, amikor Észak-Európából Afrikába igyekeznek. Télen pedig nem nagyon jelennek meg nálunk, ezért érdekes, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai most felfedeztek egy példányt.

Jobban mondva: decemberben és januárban is megfigyeltek egyet-egyet a nagy pólingok között, és nem biztos, hogy a két madár ugyanaz volt. Korábban egyébként a Hortobágyon is láttak egy kis pólingot – számol be róla a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság weboldala.

Januárban egy másik, nagyon szép madarat is megfigyeltek, amely nem volt más, mint egy indiai lúd. Mint írják, kicsi a valószínűsége, hogy tényleg Indiából jött, inkább egy rabságból szökött példány lehetett. „Az indiai ludak ugyanis észak-déli vonulók, s nem kerülik meg a Himaláját, hanem fölötte átrepülve, mintegy ezer kilométert megtéve jutnak el telelőhelyükre. Nehezen magyarázható tehát, hogy miért tennének meg egy 5 ezer kilométeres kitérőt nyugati irányba” – olvasható az oldalon.

Az indiai ludak egyébként rekordtartók, már ami a magasságot illeti, ugyanis a Himalája csúcsai fölött is képesek repülni, 9 ezer méter magasan.


A megfigyelt példány öreg madár lehetett, tojónak tippelték a mérete miatt. Egy 4700 példányos vadlúdcsapatban próbált elvegyülni, döntően nagy lilikek, egy kis lilik és hét vörösnyakú lúd között.

Cikkajánló