Ezek voltak a kedvenc cikkeitek idén

Folyó nélküli híd, cölöpszafari, Feri bácsi és Forint kutya kalandjai, várak minden mennyiségben és egy Velencei-tóhoz tartó bringatúra voltak 2023 legnépszerűbb témái. Íme a top 10-es cikkeink listája.

Szerző:
Turista Magazin
2023. december 22.

Folyó nélküli híd, cölöpszafari, Feri bácsi és Forint kutya kalandjai, várak minden mennyiségben és egy Velencei-tóhoz tartó bringatúra voltak 2023 legnépszerűbb témái. Íme a top 10-es cikkeink listája.

1. Egy híd, folyó nélkül

Az idei első helyezettünk minket is meglepett, nem gondoltuk, hogy egy magányosan ácsorgó alföldi híd ennyire érdekelhet titeket, ráadásul nem is szoros versenyben lett első, hanem toronymagasan. Aki esetleg lemaradt volna a Zádor-híd történetéről, ide kattintva tudja elolvasni Tóth Judit kolléganőnk cikkét, amit Pálvölgyi Krisztina fotói tesznek élményszerűvé.

2. Cölöpszafari Székesfehérvár közepén

A dobogó második fokára a székesfehérvári Sóstó tanösvényt – és környékét – bemutató cikkünk futott be, ami már hozta a papírformát, ugyanis a tanösvények és a rövidebb családi túrák mindig is nagy érdeklődésre tartanak számot nálunk, a kettő kombinációja pedig szinte szavatolja a sikert.

3. Feri bácsi és Forint kutya kalandjai a Kéken

Hatalmasat ment júniusban Feri bácsi és kutyájának története. Valóságos sztárrá váltak túrázó berkekben azzal a nem mindennapi teljesítménnyel, hogy nekivágtak egyhuzamban legyalogolni az Országos Kéktúrát, amit aztán sikeresen teljesítettek. Listánk harmadik helyére az az interjú került, amit még a Balaton-felvidéken készítettünk Feri bácsival, de természetesen arról is beszámoltunk, amikor sikeresen befutottak a végállomást jelentő Írott-kőre.

4. Várak régen és most

Számos várunk nyerte vissza régi fényét az utóbbi évtizedekben, így nagyon adta magát azt is megmutatni, hogy milyennek láthatta ezeket a történelmi jelentőségű építményeket a múlt század embere. A képes időutazásunk két részletben jelent meg, az első rész ide kattintva érhető el, míg a másodikért ide kell kattintanotok.

5. Különleges pallós sétány Dabason

Végigsétáltunk Magyarország egyik leghosszabb „cölöpjárdáján”, és első látásra beleszerettünk a ligetes-fás, lápfoltos vidékbe, ráadásul mindezt a télvíz kellős közepén. Ide kattintva érhetitek el a Dabas melletti Szent Jakab sétányt bemutató cikkünket.

6. Egy aranysakál naplója

Kinek jutna eszébe otthon felnevelni egy aranysakált? És, ha már befogadta és felnevelte, akkor az az őrült ötlete támad, hogy nyomkeresőnek tanítja be? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kereste a választ Joó Annamária kolléganőnk, akinek az interjúja Gruber Ágnessel meg sem állt a hatodik helyig. Ha kíváncsi vagy Csikasz őrségi kalandjaira, kattints ide.

7. Sziklába vájt szentély a Bükk szélén

Sokan talán még nem is hallottak róla, pedig hazánk egyik legkülönlegesebb kápolnája bújik meg Miskolctapolcán. Meglátogattuk, és a jelek szerint nagyon jól tettük, mert a Jézus Szíve sziklakápolnát bemutató cikkünk magabiztosan fért be az idei tíz legolvasottabb anyagunk közé.

8. Kéktúrázók mumusa: a Cserehát

Konfár Tibor kollégánk cikke az Országos Kéktúra egyik „legrettegettebb” szakaszát mutatta be egy vérbeli túrázó szemszögén keresztül, mindenfajta előítéletet mellőzve, pusztán az ott szerzett tapasztalatokra, élményekre fókuszálva. Aki már teljesítette ezt a szakaszt, annak azért, aki pedig még csak tervezni, annak pedig azért érdemes ide kattintania.

9. Mennyire macerás Budapestről a Velencei-tóhoz jutni kerékpárral?

Tettük fel a címben is szereplő költői kérdést, majd rögtön meg kis kerestük rá a választ, amikor idén tavasszal kipróbáltuk a 2022 végén átadott BuBa, azaz a Budapest–Balaton kerékpárút Velencei-tóig vezető szakaszát. Aki kíváncsi a válaszra (sokan azok voltak, hiszen nem véletlenül került a 9. helyre ez az anyagunk), kattintson ide.

10. Felfoghatatlan természeti értéket rejt egy vecsési rét

Őszintén szólva, ezt az anyagot, nem láttuk jönni, és arra se számítottunk, hogy ennyire sikeres lesz. Egy olvasónktól kaptuk, az itt elérhető cikket, amely a vecsési Kosboros-rét történetét és természeti értékeit mutatja be. Külön öröm, hogy ez a szuper anyag végül befért a Top 10-be, mert ilyen, és ehhez hasonló kezdeményezésekre nagy szükség van országszerte, így bízunk benne, hogy sok hasonlóról tudunk majd beszámolni 2024 során is.


Nagyon szépen köszönjük az egész éves figyelmet és biztató sorokat, ígérjük, jövőre ugyanezzel a lendülettel folytatjuk. Addig is jó pihenést, kellemes ünnepeket és boldog új évet kívánunk mindenkinek a Turista Magazin egész szerkesztőségének nevében!


Cikkajánló