Hírek

Gyógyszermaradványokat mutattak ki a Balatonban

Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki a Balatonban, de mivel ezek csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, a kutatók szerint nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

Szerző:
TM/MTI
Fotó:
Adobe Stock
2020. május 29.

Hatvankilenc gyógyszermaradványt mutattak ki a Balatonban, de mivel ezek csekély mennyiségben vannak jelen a vízben, a kutatók szerint nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

Maáz Gábor, a Balatoni Limnológiai Intézet tudományos munkatársa az MTI-nek elmondta, a kapott értékek más európai tavakéhoz hasonlóak, és olyan csekély mértékűek, hogy nem befolyásolják a fürdőzést.

„A vízbe kerülő gyógyszerszármazékok fő forrása a tóba jutó tisztított szennyvíz, ez is jelzi, hogy mielőbb tovább kell fejleszteni a térség szennyvíztisztításának technológiáját” - mondta. „A Balatonban található gyógyszermaradványok második legjelentősebb forrásának a turizmust nevezte a szakember, amit, jól mutat, hogy számottevő eltérés mutatkozik a nyári, legnépszerűbb strandok közelében vett és a szezonon kívüli vízmintákban.”

aerial view of the shore with building. back yards with piers. overhead
Fotó: Adobe Stock

A vizsgálatokat 134 gyógyszerhatóanyagra végezték el. Az ezek közül kimutatott 69-ből 15 újdonságnak számít a nyílt vizek kutatásában, ezeket eddig vagy nem vizsgálták, vagy még nem érték el a kimutatható szintet a vizekben.

A kimutatott gyógyszermaradványok zömmel a humángyógyászatban alkalmazott fogamzásgátlókból, szív- és érrendszeri gyógyszerekből, fájdalomcsillapítókból, és epilepszia elleni gyógyszerekből származnak. Az újdonságnak számító 15 hatóanyag többsége a depresszió kezelésére alkalmazott szerek alkotórésze.

65, 83, 67, 73, 73, 0, 0, 0
Fotó: Adobe Stock

A gyógyszermaradványokat 2016 óta vizsgálják a Balatonban, így tendenciákról még nem lehet beszámolni, de az elmúlt négy évben a tó vízéből kimutatott gyógyszermaradványok mértéke nagyjából hasonló értéket mutat.

Cikkajánló