Gyülekeznek a vándormadarak a Dél-Alföldön

Napról napra egyre gyakrabban tűnnek fel gyülekező, vonuló madárcsapatok a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A ragadozó, vízi- és partimadarak látványosan, az erdei énekesek csendben, rejtőzködve haladnak telelőhelyeik felé.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság/kmnp.hu
Fotó:
Marik Pál
Adobe Stock
2019. szeptember 5.

Napról napra egyre gyakrabban tűnnek fel gyülekező, vonuló madárcsapatok a Körös-Maros Nemzeti Park tájain. A ragadozó, vízi- és partimadarak látványosan, az erdei énekesek csendben, rejtőzködve haladnak telelőhelyeik felé.

A Kis-Sárréten figyelhető meg a legintenzívebb és leglátványosabb madármozgás. A vízimadarak elsősorban a halastavakon koncentrálódnak, mivel a többi területen nincsenek vízállások - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapja. A halastavakon a récék száma már eléri a 3000 példányt, zömük természetesen most is tőkés réce, de cigányrécéből is több mint 200 példányt számoltunk. A nyári ludak száma szintén növekedést mutat, már legalább 3000 példány tartózkodik a tavakon.

 

 

A Kígyósi-pusztán a Nagy-erdőben erős énekesmadár-vonulás tapasztalható. Az erdei énekesek azonban rendszerint csendben, rejtőzködve vonulnak. A fák, bokrok között csilpcsalpfüzikék, fitiszfüzikék, kerti gezék, kis és barátposzáták csapatai mozognak.

 

Csilpcsalpfüzike (Illusztráció)


A pusztai területeken jól látható viszont, hogy megkezdődött a ragadozó madarak vonulása: a Csanádi pusztákon legalább 10-20 hamvas rétihéját figyeltek meg a szakemberek és csapatokba verődtek a kék vércsék is, melyeknek őszi szinkronszámlálása is megkezdődött már a Körös-Maros Nemzeti Parkban. A Maros-ártéren több tucatnyi példányból álló gyurgyalag-csapatok mozognak. A folyó menti kubikgödrökben gyakran láthatunk néhány fekete gólyát, lassan ők is indulásra készülődnek.

Kardoskúton, a Fehér-tónál augusztus elején jelentek meg az első vonuló vízi- és partimadarak, legnagyobb számban pajzsoscankókat és bíbiceket figyeltünk meg. A térségben nagy csapatban gyülekeznek a vadgerlék, hantmadarak, sárga billegetők is.

 

Pajzsoscankó (Illusztráció)


A Dévaványa-Ecsegi-pusztákon a böjti récék nagyobb számú gyülekezését tapasztalták, egy holtág-részben, Szőlőszugban 200 példányt figyeltek meg. Ahogyan ide, úgy Cserebökénybe is megérkeztek az első kék galambok.

 

Kapcsolódó cikkek:

Terített asztal lehet a szántóföld

Remek rajzfilm készült a hortobágyi darvakról

Egyre több az átnyaraló daru Kardoskúton

Ilyen látvány együtt repülni a darvakkal

Távol mindentől, közel a természethez

Cikkajánló