Hamarosan webkamerán lesheted a gyülekező vadludakat

November 10-től újra elindul az élő közvetítés a tatai Öreg-tóról, a szokásos vadlúdsokadalom pedig 24-én lesz.

Szerző:
mme/vadludsokadalom.hu
Fotó:
123rf.com
vadludsokadalom.hu
2018. november 7.

November 10-től újra elindul az élő közvetítés a tatai Öreg-tóról, a szokásos vadlúdsokadalom pedig 24-én lesz.

Tatán már október közepén elkezdtek gyülekezni a ludak, az pedig mindenki számára meglepetésként hatott, hogy az első vörösnyakú ludak minden eddiginél korábban, már október 19-én felbukkantak az Asszony-tavon, pedig ez más években csak november 5. környékén szokott megtörténni.

 


Általában 18-20 ezer körül szokott lenni a vadludak száma az Öreg-tónál november végére, a rekord 2012-ben volt, amikor 53 ezer madarat számoltak a természetvédők. Az itt éjszakázó ludak 97-98%-a nagy lilik, ezután következik a nyári lúd, és a sorban most már csak a harmadik a vetési lúd. Régen ez utóbbiból volt a legtöbb. A létszámcsökkenés okát nem tudni pontosan. Szerepet játszhat benne a vonulási útvonalak átrendeződése, a vadászati túlhasználat, illetve a klímaváltozás miatt változó környezeti viszonyok is.

 


A XVIII. Tatai Vadlúd Sokadalom részletes programját a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület nemrégiben töltötte fel a honlapjára. Ízelítőül: 23-án, pénteken Ruanda, Uganda és Kuvait madárvilágáról hallgathatsz meg előadást, 24-ére pedig sok egyéb mellett madármegfigyelő versenyt hirdetnek, lesznek állatbemutatók, játszóház, gyerekprogramok, filmvetítések, előadások és adventi vásár. Az eseménynek Facebook-oldala is van.


November 10-től indul az élő adás is az Öreg-tóról, amit ide kattintva érhetsz majd el. 

 

 

Kapcsolódó cikkünk:

Már gyülekeznek a vadludak Tatán

 

 

Cikkajánló