Hat felejthetetlen kiállítás a Dunától a csillagokig

A múzeumok már régen nem a porosodó, kitömött állatokról, a vitrinek mögött aszalódó, gombostűre szúrt pillangókról és a végtelen, száraz magyarázószövegekről szólnak. Összegyűjtöttünk pár remek kiállítást arra az esetre, ha szeretnétek élménydúsabbá tenni egy kiruccanást, de olyat is találtok a válogatásunkban, ami akkor lehet jó ötlet, ha esetleg felmelegednétek kicsit két kirándulás között. Mindet teszteltük már, és nagyon jól éreztük magunkat.

Szöveg:
2022. január 26.

A múzeumok már régen nem a porosodó, kitömött állatokról, a vitrinek mögött aszalódó, gombostűre szúrt pillangókról és a végtelen, száraz magyarázószövegekről szólnak. Összegyűjtöttünk pár remek kiállítást arra az esetre, ha szeretnétek élménydúsabbá tenni egy kiruccanást, de olyat is találtok a válogatásunkban, ami akkor lehet jó ötlet, ha esetleg felmelegednétek kicsit két kirándulás között. Mindet teszteltük már, és nagyon jól éreztük magunkat.

1. Minden, ami víz – Esztergomi Duna Múzeum

Vajon mi köti össze a magyar jégtörő flottát, a balatoni lángosost, a dunai aranymosókat, a szódavizet, a Lánchidat, a hajómalmokat vagy az emberi agyat? – teszi fel a kérdést szerzőnk, Tóth Judit, aki 2020 februárjában járt az esztergomi Duna Múzeumban.

A válasz persze nem nehéz: a víz a közös nevező, de hogy mégis hogyan kapcsolódnak össze a fenti témák, arról muzeális értékű tárgyaktól kezdve a régi térképeken át a páratlan fotógyűjteményig számtalan tárgy mesél, természetesen 21. századi köntösbe öltöztetve, egy nagy adag kreativitással tálalva. A kiállítás minden érzékszervre hat, nemcsak nézelődni, de tapogatni, szaglászni is lehet, és persze interaktív: a víz fizikai törvényeit medencére telepített makettek segítségével ismerhetik meg a gyerekek, de a felnőttek számára is bőven tartogat érdekességet a tárlat. Szerzőnk kedvence például egy kabin volt, amiben úgy érzi magát az ember, mintha egy medence alján lenne. Részletesebben itt ismerkedhetsz meg a múzeummal.

Nyitvatartás: szerdától hétfőig 9 órától 17 óráig, kedden zárva

Jegyárak: teljesárú: 1400 Ft, családi: 700 Ft/fő, kedvezményes: 700 Ft

Bővebb információ a múzeum weboldalán.

2. Gemenc büszke gímszarvasai – Pörböly Ökoturisztikai Központ

Azt hiszem, nyugodt szívvel kijelenthetem, hogy a gímszarvasos bizonyult az egyik kedvenc tavaly megnyílt kiállításunknak. Gemencre elsősorban szarvasbőgést hallgatni utaztunk, ám aztán részt vettünk egy izgalmas madárgyűrűzésen is, megnéztük Karapancsa vadászkastélyát, egy esőnapon pedig meglátogattuk az ökoturisztikai központ vadiúj és rendkívül színvonalas kiállítását is. Már maga az épület is lenyűgözött, ahol a tárlatot berendezték: egy vadászkastély mintázó kiállítási pavilonról van szó, ami gyönyörű vörösfenyőből készült, és számos helyen felállították már, többek között a Városligetben. Pörbölybe 2019-ben került.

Most a Legenda és valóság – a gemenci gímszarvas nevű kiállításnak ad otthont, ami hónapokra lebontva, részletesen mutatja be az állatok életét. Részletesen, de kicsit sem unalmasan, mert minden divatos technológiát felhasználtak ahhoz, hogy lekössék a látogatókat: például egy 120 napot összesűrítő timelapse videón azt nézhetjük meg, hogyan növeszti meg egy szarvasbika az agancsát, máshol megismerhetjük a csapat- és a keresőbikák hangjelzéseit. Cikkünket itt olvashatod.

Nyitvatartás: Szombaton és vasárnap 9.50 és 13.50 között óránként indul tárlatvezetés.

Jegyárak: teljesárú: 1500 Ft, kedvezményes: 900 Ft

Weboldal itt.

3. Négyszeres Guinness-rekorder – Dinnyési Várpark

Nemrégiben írtunk róla, hogy a várpark idén január elején ismét bezsebelhette az elismerést, mint a világ legtöbb vármakettet bemutató kiállítása: már negyvenöt középkori vár kicsinyített mását lehet itt megcsodálni. Ezek különlegessége, hogy anyaghűen épültek, és hasonló makettparkot nem találunk sehol máshol a világon.

Főszerkesztőnk, Nógrádi Attila egy enyhébb nyári napon járt itt a gyerekeivel, és élménybeszámolójában ezt írta róla: „Mini fakapuk, fából készült gyilokjárók és aprócska létrák teszik teljessé a képet, aminek köszönhetően az ember tényleg úgy érezheti magát, mint Gulliver Lilliputban. A büdös kölykökön persze nem fog a történelmi pátosz, mert bujócskázásra használják a várakkal gazdagon ellátott terepet.”

Persze a park most, télvíz idején is látogatható, és már csak azért is érdemes ide elnézni időnként, mert évről-évre egyre bővül. Tavaly öt várral bővült a makettek sora, azóta pedig megépült az a fehéregyházai favár is, ahol állítólag Petőfi Sándornak nyoma veszett. Az építő, Alekszi Zoltán alapos kutatómunka után fog neki a várak elkészítésének, és sosem fogy ki az ötletekből, máris négy új épület tervét forgatja a fejében.

Nyitvatartás: November 1. és április 15. között szombat-vasárnap és munkaszüneti napokon 9-16 óráig.

Jegyárak: egy személynek 2000 Ft, kettő vagy több személynek 1000 Ft

Weboldal: https://varpark.hu/

4. A repülés szerelmeseinek – Aeropark

Többször is jártam már a Liszt Ferenc repülőtér közelében elhelyezkedő Aeroparkban, pedig első pillantásra nincs benne semmi extra: egykor használt, régi gépek sorakoznak egymás mellett, nagyjából köralakban, és nemcsak kívülről, de belülről is meg lehet őket szemlélni.

Persze, ez már önmagában is érdekes lehet azok számára, akik rajonganak a repülőgépekért, de hogy őszinte legyek, nálam nem teljesen ez a helyzet. Hogy mi fogott meg mégis a szabadtéri repülőgépskanzenben?

Az, amekkora átéléssel és szenvedéllyel a(z egykori) pilóták mesélnek a munkájukról.

A repülés életforma – derült ki számomra már az első alkalommal, amikor itt jártam, és ezt csak aláhúzta a reptérlátogatási program, amit szintén szívből ajánlok.

Nyitvatartás: télen hétvégente 9.00 és 16.00 között

Jegyárak: felnőtteknek: 2300 Ft, gyerekeknek, diákoknak és nyugdíjasoknak 1200 Ft

Weboldal ide kattintva.

5. Ahol Rákóczi valóban menő – Borsi kastély

A Szlovákiában, a határ közelében elhelyezkedő, megújult borsi kastélyt nyár végén adták át, egy olyan menő kiállítással, amire azóta is keressük a szavakat. Aki nem kifejezetten rajong a történelemért, azt lehet, hogy önmagában nem hozza lázba túlzottan Rákóczi fejedelem élettörténete, de garantálom, hogy itt még ő sem fog csalódni. Amellett, hogy a tárlat informatív, a megvalósítás ráadásul szuperkreatív is, a MOME oktatói, kutatói és egykori hallgatói tervezték. Egy kis ízelítőért katt ide.

Magát az épületet a 17. század elején emeltették a Rákócziak, előtte két kúria állt a birtokon. II. Rákóczi Ferenc 1676. március 27-én született a kastélyban, amit sajnos két évvel később felégettek a kurucok, így igen romos állapotba került, és sokáig nem foglalkoztak vele. 1940-ben következett egy felújítás, de a második világháborút nagyon megsínylette az épület. Teljes rekonstrukció csak 2018-ban kezdődött, most pedig újra teljes pompájában tündököl az épület. A jövőben a környezetét is szeretnék megújítani, mi alig várjuk. Ha a Zemplénben jársz, ugorj át meglesni a kiállítást vagy akár szabadulószobázni és enni egyet a kastélyban.

Nyitvatartás november 1. és február 28/29. között: keddtől vasárnapig 10-tól 16 óráig

A jegyárak attól függően változnak, mennyi mindent szeretnél megnézni, kipróbálni a kastélyban. Itt találsz bővebb infót.

6. Csillagok között – Zselici Csillagpark

Kaposvár és környéke számos programlehetőséget tartogat, annak ellenére, hogy nem a legtipikusabb hosszú hétvégére szánt úti célról beszélünk. Mi nyáron jártunk itt, és szuperül éreztük magunkat, az egyik kedvenc programunk pedig a Zselici Csillagpark meglátogatása volt. Különlegessége, hogy környezete,

a Zselici Tájvédelmi Körzet 2009-ben Európában elsőként nyerte el (egy skóciai parkkal közösen) a „Nemzetközi Csillagoségbolt-park” címet.

Maga a csillagpark 2015-ben nyílt meg, és akkoriban még kuriózumnak számított Magyarországon. Bizton állíthatjuk, nem járt el felette az idő. Mi egy előadást hallgattunk végig a meteoritokról, majd távcsöves bemutatón vettünk részt a kupolában. A csillagparkban egész évben tartanak programokat: planetáriumi filmvetítés, naptávcsöves bemutató, csillagászati kiállítás, esti távcsöves bemutató várja az érdeklődőket.

A környéken érdemes kirándulni is, például végigjárni a tanösvényt, ami a Zselic természeti és építészeti értékeit mutatja be. A 25 méter magas kilátóra mindenképp menjünk fel, pazar panorámában lesz részünk.

Nyitvatartás: kedd, szerda, csütörtök: 10-16 óráig; péntek: 14-22 óráig; szombat és vasárnap: 10-17 óráig

A jegyárakról ide kattintva találsz bővebb infót.

Weboldal: zselicicsillagpark.hu

Cikkajánló