Hiúzt fogott a vadkamera a Börzsönyben

Ismét megmutatta magát a kameracsapdának a börzsönyi hiúz.

Szerző:
TM
2020. április 29.

Ismét megmutatta magát a kameracsapdának a börzsönyi hiúz.

A kameracsapdás felvétel szerint a börzsönyi hiúz áprilisban is jól érzi magát – posztolták ki a Börzsönyi Természetvédők a Facebookon.

Úgy tartják, hiúz már a 70-es éve végétől él a Börzsönyben, 1987-től 95-ig folyamatosan találtak nyomokat, aztán tíz évre eltűnt az állat. Legközelebb 2005 novemberében észlelték a nyomát, ahogy azóta minden télen. 2007-től kezdődően sok kameracsapdás felvétel is készült a hiúzról. Nemrég mi is az állat nyomába eredtünk a helyszínen, és hogy mit találtunk, azt ide kattintva tudhatod meg.

A nálunk előforduló eurázsiai hiúz az Északi-középhegység területén él, a Börzsönytől a Zempléni-hegységig, vadászterülete esetenként átnyúlhat a magyar–szlovák határon. Egyedszáma távolról sem nevezhető magasnak, a szakemberek szerint csupán 10-12 példány élhet szabadon Magyarországon.

A hiúz hazánkban fokozottan védett, elejtése a jogszabályok értelmében bűncselekmény. Természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Kiválóan alkalmazkodott az erdei élőhelyekhez, hatalmasat képes ugrani, és a fára mászás sem okoz neki problémát. Főként kisebb rágcsálókkal és patás vadfajokkal táplálkozik. Szabad szemmel kimondottan nehéz észlelni, mert a rejtőzködés nagymestere. Az emberekre nem veszélyes, de a háziállatokat sem kell félteni tőlük, mert nem merészkedik lakott területre.

Cikkajánló