Hívogató fatorony Legénd határában

Egy cserháti csatangolás során érdekes építményre bukkanhatunk egy dombok között megbújó, csendes kis falu határában.

Szöveg és fotó:
2022. november 13.

Egy cserháti csatangolás során érdekes építményre bukkanhatunk egy dombok között megbújó, csendes kis falu határában.

Kilátót általában hegycsúcsok tetejére vagy olyan terepi magaslatokra építenek, amelyek már messziről is jól látszanak, illetve pompás kilátást sejtetnek. Legénd határában egy kicsit másról van szó, ugyanis az itt álló messzelátó bár távolról jól kivehető, az alapjául szolgáló földnyelv közel sem a környék legmagasabbika, sőt, bizonyos szögből egészen síknak hat. Ennek ellenére a torony minden irányból látszik és kíváncsivá teszi az embert: miért áll itt ez az építmény, mit láthatunk innen?

A Cserhát déli lankái között fekvő közel 450 lelket számláló Legénd elsősorban békés üdülőfaluként és szép kastélyairól ismert, de a már emlegetett kilátó is a fő látványosságok közé sorolandó, ami 2015 óta áll a falu nyugati határában a helyi erdőgazdálkodó jóvoltából. Csupán néhány perces sétát kell tennünk a településről kiinduló sárga kereszt turistajelzésen, hogy közelebbről is szemügyre vegyük az elsőre pillantásra vonzó, ugyanakkor indokolatlannak tűnő faszerkezetet. Óvatos emelkedéssel, hatalmas szántók és kaszálók, illetve elkerített fiatal tölgyes mentén közelítjük meg 15 méter magas, fából készült masszív építményt, amit egyszerűen csak Legéndi-kilátónak hívnak.

A széles és több fordulóból álló lépcsőházában egyre feljebb kapaszkodva rögtön feltűnik, a kivitelező nem spórolt a faanyaggal, és szempont volt a kényelem is. Felérve a legfelső szintre elsőként a tágas kilátóterasz a szembeötlő, és csak ezt követően emeljük tekintetünket a minket körülvevő tájra.

Panorámán túl a hatalmas kilátóterasz akár egy nagyobb kirándulócsoportnak is komfortos bivakszállást nyújthat.

Messzelátónk egy síknak ható környék mindössze 225 méteres földhátán áll, ahonnan egy nyugodt, már-már idilli végtelent pásztázhatunk a környékre jellemző megkapó csendben. A Börzsöny és a Mátra bércei között hullámzóan elterülő cserháti dombvidék meredek hegyhátakat és 500 méter feletti ormokat is tartogat, továbbá az üledékes kőzetek és a vulkanizmus izgalmas lenyomatai is színesítik a környék változatos palettáját, de itt, Legénd határában nem ezek a tájelemek fognak gyönyörködtetni, inkább a Cserhát déli részét megformáló szelíd lankák váltakozása ragadhatja meg az elmerengő szemlélődőt.

Az alattunk elterülő sík mező túloldalán a völgyben megbúvó Legénd templomtornya és házai tűnnek fel, a háttérben pedig felbukkannak a Szanda- és a Berceli-hegy bányászat által megsebzett 400 méter magas ormai. Az éles szeműek a Szandavár megmaradt falmaradványát is kiszúrhatják, de a környék más nevezetes pontjai is felismerhetők.

A kilátó készítői – leírásuk szerint – nem pusztán a festői kilátás, a békés nézelődés miatt hozták létre ezt a fatornyot, hanem az épület közvetlen szomszédságába ültetett tölgyes bemutatására is. Az elkerített és katonás sorban álló fiatal fás terület különös kontrasztot alkot a környező kaszálók pusztaságával és a közeli domboldalak színpompás erdőtömbjével.

A Cserhát fő fafaja a hegységnévadó cser-, illetve a kocsánytalan tölgy, de helyenként a gyertyán és a magasabban fekvő tájakra jellemző bükk is megtalálható. Mindezek mellett errefelé az akác is jelentős erdőalkotó.

Ha már elteltünk a Legéndi-kilátó panorámájával vagy egyszerűen csak kiemelkedőbb madártávlati élményre vágyunk, érdemes további 6 kilométert gyalogolni az Alsópetény és Romhány közötti erdőtájban álló Prónay-kilátóhoz, ahol szédítő, 26 méteres magasságból pásztázhatjuk a tájat. Mindkét helyszín egyedi panorámát nyújt, ezért érdemes őket akár egy túrába belefoglalni!

A cikk először 2021 novemberében jelent meg.

Cikkajánló