Másfél tonna szemetet szedtek össze önkéntes akcióval a Tisza-tónál

Hihetetlen mennyiségű PET-palackra és szemétre bukkant Ljasuk Dimitry a Tiszaderzs melletti Tisza-parton, amikor a Tisza-tóról készülő legújabb filmjéhez keresett témákat. Talált is. De ő sem ilyenre számított.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Ljasuk Dimitry
Fotó:
Ljasuk Dimitry
2019. március 4.

Hihetetlen mennyiségű PET-palackra és szemétre bukkant Ljasuk Dimitry a Tiszaderzs melletti Tisza-parton, amikor a Tisza-tóról készülő legújabb filmjéhez keresett témákat. Talált is. De ő sem ilyenre számított.

„A Tisza és az élővilága majd belefullad ebbe a sok szemétbe, amit mi emberek dobáltunk itt szét.” Dimitry nem tudott elmenni szó nélkül a parton szétszórt, és a ki tudja, hol a Tiszába beledobált és itt partra sodródott szemét mellett, így magánakcióba fogott, hogy megtisztítsa ezt a területet.

 

 

A Facebookon létrehozott egy eseményt, és egy videóban segítséget kért, hogy bár ő maga is neki fog állni összeszedni a szemetet, de örülne neki, ha mások is csatlakoznának hozzá. Ő se hitte el, hogy két nap múlva ennyien érkeznek majd a partra, 60 önkéntes felnőtt és gyerek szedte a szemetet órákig, a végeredmény pedig elképesztő. 1,5 tonna hulladékot mértek le a végén.

 


Dimitry-nek szívügye a Tisza-tó és környéke, amiről már több videót is készített, így nem volt kérdés, hogy ezt az akciót is dokumentálni fogja a szemét felfedezésétől az akció megszervezésén át a szemétgyűjtésig, sőt egészen a hulladékfeldolgozóig kísérte a zsákokba összegyűjtött szemetet.


„Újra készítettem egy videót a Tiszáról, Tisza-tóról. De ez nem a szépségét mutatja be 11 percben. Hanem azt, hogy milyen szemétmennyiség szennyezi a Tisza-tavat is, és hogy mit tehet egy ember egy spontán ötlettel a környezetért. Február 24-re szerveztem meg a szemétszedést a Tisza-tó egyik legszennyezettebb szakaszára. Reméltem, hogy pár ember eljön, de minden várakozásomat felülmúlta, ami történt. Elképesztő összefogás, a szándékból pedig tettek lettek. Nézzétek meg a kisfilmet, hogy lássátok milyen kisebb csodát tett a jóindulat és néhány önkéntes a Tisza-tónál.”

 

 

„Az elkészült filmmel az a szándékom, hogy minél több embert buzdítsak arra, hogy elmenjen egy ilyen gyűjtésre, bárhol az országban, mert ez teljesen megváltoztatja a gondolkodását.”

 

Csak egyet tudunk érteni Dimitryvel, és meg is ragadjuk az alkalmat, hogy felhívjuk a figyelmeteket a most március közepén, idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő TeSzedd! akcióra, ami Magyarország legnagyobb ilyen témájú mozgalma. A március 18-24-ig tartó kezdeményezéshez bárki csatlakozhat önkéntesnek egyedül vagy csoportosan, s bár a hivatalos oldalon az önkéntesek regisztrációja március 3-án lezárult, hozzánk még mindig csatlakozhattok, ugyanis a Turista Magazin kiadója, a Magyar Természetjáró Szövetség is részt vesz az akcióban TeSzedd a Kéken! programjával. A Kéktúra vonalának két budapesti szakaszát segíthettek megtisztítani március 22-én, a részleteket ide kattintva olvashatjátok.

 

Köszönjük Dimitrynek, hogy megosztotta velünk kezdeményezésének történetét!

 

Kapcsolódó cikkeink:

750 kiló szeméttől tisztították meg a gödi Homok-szigetet

A PET-kalózok hatodjára is szembeszállnak a plasztikcunamival

A mikroműanyagok már mindenütt ott vannak

A Duna is tele van mikroműanyaggal

 

Cikkajánló