Hírek

Idén is rengeteg hulladék érkezett az áradó Tiszán

A Tiszán napokban levonuló kisebb árhullámmal nemcsak uszadék, de rengeteg kommunális hulladék is érkezett Ukrajnából. Mindeközben a hétvégén a hazai Tisza-szakasz egyik legszennyezettebb ártéri erdejében nagyszabású erdőtakarítás zajlott.
Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
MTI / Czeglédi Zsolt (kiemelt kép)
2020. március 2.
A Tiszán napokban levonuló kisebb árhullámmal nemcsak uszadék, de rengeteg kommunális hulladék is érkezett Ukrajnából. Mindeközben a hétvégén a hazai Tisza-szakasz egyik legszennyezettebb ártéri erdejében nagyszabású erdőtakarítás zajlott.

A Felső-Tisza vízgyűjtőjére az elmúlt napokban lehullott csapadék hatására a Tisza magyarországi szakaszán kisebb árhullám vonul le. Az áradással egy időben rengeteg hulladék is érkezett, amit géplánccal távolítanak el a folyóból. A Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság figyelőszolgálata telepített kamerarendszer segítségével követi nyomon az érkező hulladékáradatot.

V..s..rosnam..ny, 2020. febru..r 28..Kommun..lis ..s egy..b hullad..kot emelnek ki g..pekkel a Tisz..b..l V..s..rosnam..nyn..l 2020. febru..r 28-..n. Kisebb ..rhull..m vonul le a Tisza magyarorsz..gi szakasz..n, ..s az ..rral egyre t..bb kommun..lis hullad..k ..rkezik Ukrajn..b..l. A hullad..kot a F
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt
Volt olyan nap, amikor ukrán területről percenként mintegy húsz kommunális hulladék érkezett a folyón.

Az elmúlt években hagyománnyá vált a tiszaszalkai erdőtakarítás, amelynek előzménye, hogy a PET Kupa eddigi monitoring tevékenysége alatt itt találta meg a hazai Tisza-szakasz eddig legsúlyosabban szennyezett, hulladékkal borított területét. Két év alatt 7 hektár Natura 2000-es erdő került megtisztításra. A korábbi években összesen 7 tonna hulladékot távolítottak el a védett élőhelyről.

V..s..rosnam..ny, 2020. febru..r 28..Hullad..k PET-palackokat ..s szemetet szed.. ..nk..ntesek a V..s..rosnam..ny ..s Tiszaszalka k..z..tt l..v.. erd..ben 2020. febru..r 28-..n. A Tisza egyik legszennyezettebb, Natura 2000-es ..rt..ri erdej..ben szedik ..ssze k..z..sen a szemetet a v..z..gyi szakemb
Fotó: MTI / Czeglédi Zsolt

Idén közel 150-en vettek részt a szedésen. A PET Kupa önkénteseihez és a vízügyi szolgálat munkatársaihoz 56 Ukrajnából érkezett szakember is csatlakozott egy napra, akik számára egyfajta tanulmányút is volt az erdőtakarításban való részvétel. Vasárnapra a résztvevők sikeresen megtisztították a teljes tiszaszalkai erdőt.

01 FOTO PET Kupa facebook
Fotó: Facebook / Pet Kupa

Ahogy a korábbi években, úgy az idén is szelektíven gyűjtöttek. Az összegyűjtött hulladék teljes mennyiségét még nem tudni, de az is sokat elárul a teljes mennyiségről, hogy csak műanyag hulladékból 1 tonnányit sikerült összeszedni. Ebből a hatalmas mennyiségből 45 zsugorított bála készült, ami a PET Kupa hagyományaihoz híven újrahaszonosításra kerül majd. Ahogy az eddigi tapasztaltok mutatják, az összegyűjtött és gondosan átválogatott hulladék fele újrahasznosításra alkalmas.

02 FOTO PET Kupa facebook
Fotó: Facebook / Pet Kupa
Cikkajánló