Zalaegerszeg határában már virágzik a leánykökörcsin

A száraz gyepek egyik legkorábban nyíló lila virága egyértelműen jelzi a tavasz beköszöntét.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Biró Éva
Cozma Nastasia
Schneidler Viktor /Balaton-felvidéki Nemzeti Park
Forrás:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park
2024. március 11.

A száraz gyepek egyik legkorábban nyíló lila virága egyértelműen jelzi a tavasz beköszöntét.

Megkezdte virágzását hazánk egyik látványos, kora tavaszi vadvirága, a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) – adta hírül a Balaton-felvidéki nemzeti Park. A különleges, lila virágú növényről csodás felvételeket is megosztottak az oldalukon. A virágzási szezonban többek között a Pilisben, a Budai-hegységben, Cserhátban, a Mátrában, a Bükk-vidéken, a Zempléni-hegységben, az Aggteleki-karszton, a Karancs–Medves-vidéken, a Kisalföldön, a Keszthelyi-fennsíkon és a Gödöllői-dombságban is találkozhatunk ezzel a szemet gyönyörködtető virággal.

A leánykökörcsinnek március-áprilisban van a virágzási ideje. Különlegességét a növényrészeket borító sűrű szőrtakaró adja, ami megvédi a tavaszi éjszakákon az esetleges elfagyástól. Hazánkban öt kökörcsinfaj fordul elő (fekete kökörcsin, leánykökörcsin, tátogó kökörcsin, hegyi kökörcsin, magyar kökörcsin), és kivétel nélkül mindegyik faj védett. A kifejlett növény 10, de akár 40 centis is lehet.

A boglárkafélék családjába tartozó leánykökörcsin 1982 óta törvényi védelem alatt áll, emellett Natura 2000 közösségi jelentőségű faj, így a gyűjtése szigorúan tilos. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

Sajnos minden évben komoly természeti károkat okoz, hogy egyesek letépik, kiássák ezeket a szép és védett virágokat. Akik így tesznek, valószínűleg nincsenek tisztában azzal, hogy a növény a leszakítását követően gyakorlatilag azonnal elhervad, illetve az átöltetett példányok is a legtöbb esetben elpusztulnak. Ezek a virágok csak a természetes élőhelyükön érzik jól magukat, ahol speciális körülmények biztosítják számukra az életfeltételeket.

Ha valaki tavasszal mégis saját kökörcsint szeretne a kertjében, akkor sétáljon el egy kertészetbe, ahol olyan közép- és nyugat-európai kökörcsinfajokat árulnak (többféle színben), amelyek jól tűrik a kerti körülményeket.

Cikkajánló