Idén a tavalyinál kevesebb baglyot számoltak az országos felmérésen

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is a lakosság segítségét kérte a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felméréséhez január végén. Idén minden eddiginél több adat érkezett be, és mostanra elkészült összesítés is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
Forrás:
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
2022. február 22.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is a lakosság segítségét kérte a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felméréséhez január végén. Idén minden eddiginél több adat érkezett be, és mostanra elkészült összesítés is.

Az idei felmérés eredményei azt mutatják, hogy hazánk legalább 699 településén, 1 104 helyszínen, 11 040 erdei fülesbagoly telelt, ami közel 33%-al kisebb a tavalyi számolás eredményénél.

A szakemberek szerint a jelentős csökkenés hátterében két ok együttes hatása állhat.

Az egyik a mezeipocok-állomány tavalyi csúcsát követő természetes, erős visszaesése, amely alapvetően meghatározta, hogy ebben a téli szezonban mennyi bagoly lakhat jól idehaza.

A másik körülmény az éppen a szinkron idejére betörő erős, sok helyen viharos erejű szél. Ennek köszönhetően olyan nappalozóhelyek maradtak üresen a felmérés napjaiban, ahol máskor több tucat vagy akár száznál is több erdei fülesbagoly szokott gyülekezni. Érdekes példa erre a Tisza mellett fekvő Kőtelek, ahol a nappalozófák alján szőnyegként terült el a rengeteg friss bagolyköpet, ám a felmérés napján egyetlen erdei fülesbaglyot sem sikerült találni.

Az idei felmérésben 406 felmérő vett részt, Budapestről és minden megyéből érkeztek adatok. A felmérés sikerét mutatja, hogy 2022-ben 129 olyan településről is érkezett információ, ahonnan az előző évben nem, és ezek közül 69-ben találtak is baglyot.

Mennyit eszik 11 ezer bagoly?

Figyelembe véve egy-egy erdei fülesbagoly napi átlag 2,5 egér vagy mezei pocok méretű zsákmányállat-igényét, kicsivel több mint három téli hónap 100 napos telelési időszakával számolva, a felmérés alapján biztosan Magyarországon tartózkodó 11 040 bagoly legalább 2 760 000 példány mezőgazdasági kárt is okozó rágcsálót pusztít el a 2021/2022-es telelési időszakban.

Hogy ez mekkora szám? Ennyi mezei pocok méretű zsákmányállat össztömege 69 tonna!

A gazdálkodóknak ennyi mezőgazdasági kárt is okozó egér és pocok ellen nem kell drága és a környezetre is veszélyes irtószerekkel védekeznie, mert ezeket a baglyok teljesen ingyen, biológiai úton, plusz környezetterhelés nélkül távolítják el a földekről.


Cikkajánló