Idén is a békászó sasoké a Senki szigete

A Maros folyó melletti Magyarcsanád szomszédságában, a Senki szigetének nevezett területen már ebben az évben is megfigyelték a békászósas-párt, ami azért nagy szó, mert a faj igen ritkán költ síkságokon.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
123rf
2016. április 28.

A Maros folyó melletti Magyarcsanád szomszédságában, a Senki szigetének nevezett területen már ebben az évben is megfigyelték a békászósas-párt, ami azért nagy szó, mert a faj igen ritkán költ síkságokon.

 

Békászó sasok általában csak domb- és hegyvidékeken fészkelnek, de a Körös-Maros Nemzeti Park déli csücskében, a Maros folyó közepén elterülő Senki szigetén már évek óta rendszeresen költ egy békászósas-pár. Jó hír, hogy a nemzeti park munkatársai már idén is megfigyelték a fészek felett köröző madarakat, így valószínűleg most sem mennek tovább az északi hegyvidék felé.

 

 

A Senki szigete

 

A magyar-román határfolyó közepén fekszik. A csupán néhány hektárnyi területű, meredek partfalú szigeten több évtizedes öreg nyárfák és fűzfák vannak. Egyes példányok törzsének átmérője már az egy métert is meghaladja. Talán éppen ezek az öreg fák és a háborítatlan, veszélytelen környezet vonzotta ide néhány évvel ezelőtt azt a békászósas-párt, amely ezt a szokatlan költőhelyet választotta. Itt nehezen találják meg őket más ragadozók, és a Maros hullámterében lévő gyepterületeken, kaszálókon bőven találnak maguknak táplálékot.

 


 

Amit nem tudtál a békászó sasokról

 

- Bár a neve alapján azt hinnénk, hogy elsősorban kétéltűekkel táplálkozik, nagyon szívesen fogyaszt kisebb termetű emlősöket, például hörcsögöket és ürgéket is.
- A többi ragadozó madártól eltérően nem a levegőből lesi a zsákmányt, hanem a földön ülve, gyalogolva szedi össze a táplálékát.
- Termetre kisebb a réti- és a parlagi sasnál is, tollazatának színe sötét, majdnem fekete.
- Két tojást rak, de általában csak egyetlen fiókát nevel fel, mivel az erősebb utód elnyomja a másikat; elragadja előle az élelmet, sőt, előfordul, hogy meg is öli, vagy kilöki a fészekből (káinizmus).
- Hazai fészkelőállománya 27-40 párra tehető (2007-2011-es adatok alapján) és csökkenést mutat (2000-2011). (mme.hu
- A Magyarországon fokozottan védett madár természetvédelmi értéke 1 000 000 Ft.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Egyre több nyári lúd Cserebökényben

Fülemülefüttytől hangosak az erdők

Egyre gazdagabb a madárvilág a Kis-Sárréten

Cikkajánló