2021 legjobb természetfotói

Számos hazai és nemzetközi természetfotó-pályázatról adtunk hírt idén is, amelyeken a magyarok a korábbi évekhez hasonlóan remekül szerepeltek. Most ezek képanyagaiból szemezgetünk. Lássuk, mely természetfotók lettek idén a legjobbak!

2021. december 25.

Számos hazai és nemzetközi természetfotó-pályázatról adtunk hírt idén is, amelyeken a magyarok a korábbi évekhez hasonlóan remekül szerepeltek. Most ezek képanyagaiból szemezgetünk. Lássuk, mely természetfotók lettek idén a legjobbak!

Ma már rengeteg természetfotós pályázaton próbálhatnak szerencsét a fotósok, épp ezért nehéz is lenne a világ összes versenyét sorra venni, így most a teljesség igénye nélkül mutatjuk azoknak a pályázatoknak a díjazott képeit, amelyek valamilyen szempontból mégis említésre méltók, vagy mert valóban nívós pályázatról van szó, vagy mert magyar fotósok szerepeltek rajta kiemelkedően.

A sort az idei év debütáló pályázatával, a WildArt Photographer of the Year-el (WAPOTY) kezdjük, már csak azért is, mert az a Rob Read alapította, aki a világ fotósai között roppant népszerű Év Madárfotósa pályázatát is (Bird Photographer of the Year). A madaras pályázatot otthagyva egy igazán különleges, 10 hónapon át tartó versenyt indított, amelyben minden hónapban egy adott témára küldhették be a fotósok képeiket. Kifejezetten művészi alkotásokat vártak, és minden hónapban osztottak díjakat, de természetesen az év végén megválasztották az év legjobb fotóját is, amelyet a témagyőztesek közül emeltek ki. Az egész verseny alatt kiemelkedően szerepeltek a hazai fotósok, minden hónapban díjaztak magyar képeket, de ami a legnagyobb öröm, hogy végül az abszolút győztes fotó is magyar lett. Tökölyi Csaba a Monokróm témát nyerte meg ezzel a cetcápás képével, végül pedig a nagydíjat is. Gratulálunk neki!

De nemcsak Tökölyi Csaba szerepelt remekül, a felnőttek kategóriájában Daróczi Csaba kapta a Legjobb Portfólió díjat, amin nem is csodálkozunk, hísz minden hónapban több képpel is a legjobbak között szerepelt, két alkalommal pedig második lett. Íme néhány kép tőle.

A verseny ifjúsági kategóriáját 5 hónapban is Koncz-Bisztricz Tamás nyerte, amely egy elképesztő teljesítmény. Íme, két győztes fotó tőle is:

Meg voltunk győződve róla, hogy Tomi fogja az év végi nagydíjat megnyerni, de mivel a fiataloknál is a 10 téma győztesei közül emeltek ki a fődíjast, így mind a 10 téma nyertesének esélye volt. Végül az új-zélandi D’Artagnan Sprengel örülhetett, mert az ő fotóját választották az abszolút győztesnek. Megérdemelten kapta meg az elismerést, mert a fotója valóban nagyon különleges, amelyen egyébként világító férgeket láthatunk.

Ugorjunk egy nagyot, és nézzük meg azt a pályázatot, amely a világ természetfotózásának az Oscárja. Idén 57. alkalommal rendezték meg a brit Wildlife Photography of the Year-t (WPY), amelyen egyáltalán csak a legjobbak közé bejutni is óriási elismerés. Idén az abszolút győztes a francia Laurent Ballesta lett ezzel a rendkívül izgalmas és sokrétű fotójával, amely több éves munka eredménye.

A képen egy a Természetvédelmi Világszövetség vörös listáján szereplő veszélyeztetett faj egyedei, álcázó sügérek láthatóak párzás közben. De hogy miért is olyan különleges ez a fotó, azt a pályázatról szóló összefoglaló cikkünkben olvashatjátok el, amelyben magáról a WPY-ról is több érdekességet megtudhattok.

Mutatunk még egy kategóriagyőztes képet erről a pályázatról, az egyik kedvencünket, amely az Emlősök viselkedése kategóriájában lett első. A formailag és tartalmilag is gyönyörű fotó az olasz Stefano Unterthiner munkája.

Idén két magyar jutott be a finalisták közé a WPY-n. Potyó Imre Peteuniverzum képe került be a Natural Artistry kategória legjobbjai közé, és a zsűri elnöke szerint nagyon közel volt ahhoz, hogy meg is nyerje azt. Imi nem először került kategóriagyőztes hely közelébe, hiszen korábban már háromszor volt finalista ezen a pályázaton.

A 15-17 évesek kategóriájában pedig Koncz-Bisztricz Tamás fotója jutott el a döntős alkotások közé, akinek szintén nem ez volt az első alkalom, hogy a legjobbak közé kerülhetett a képe ezen a nívós pályázaton.

Tomi, bár a WPY-n nem lett első, az orosz szervezésű Golden Turtle (Arany Teknős) pályázaton tarolt a fiatalok között, és már nem először. Idén harmadik alkalommal lett a legjobb ifjú természetfotós ezen a nemzetközi versenyen. Korosztályának hét finalista képe közül hármat ő készített, a második helyezett ez a gyönyörű télen készült vörös vércsés fotója lett.

Az Arany Teknősön egy magyar hölgy is díjat nyert, Szabó Irma a Növények varázsa kategóriában lett első leánykökörcsines képével.

És a felnőtt kategóriából még egy magyar finalista fotóját mutatjuk most meg, Kércz Tibor az Állatportrék kategóriában ezzel a lenyűgöző sarki rókás képével került be a legjobbak közé.

A fiatalok közül egy másik ifjú magyar fotósra is jó, ha odafigyelünk, ugyanis Tomi mellett két képpel Kártyás Gergő is bejutott a legjobbak közé az orosz pályázaton.

Gergő a holland szervezésű Nature Photographer Of The Year (NPOTY) pályázaton is szép eredményt ért el, második lett a fiatalok között ezzel a fotójával, amelyen egy májusi cserebogarat láthatunk.

A holland pályázat abszolút győztese pedig a norvég Terje Kolaas lett ezzel csodás vadludas fotóval.

De mutatunk erről a pályázatról egy a cukiságfaktort totálisan kimaxoló sorozatot is. A képeken egy ürgecsalád mozgalmas és vicces mindennapjaiba pillanthatunk be, a megmosolyogtató sorozatért az amerikai Lea Lee Inoue a Fred Hazelhoff Portfólió díjat kapta. A 12 képből álló teljes sorozatot ide kattintva nézhetitek meg.

A Nature Photographer Of The Year pályázaton még Kovács Norbert, Daróczi Csaba, Potyó Imre és Földi László képei is bekerültek a legjobbak közé, a pályázat finalista képeit ide kattintva nézhetitek meg.

És ha már a móka is előkerült, akkor lássuk az idei év legviccesebb állatfotóját! 2021-ben Ken Jensen nyerte a The Comedy Wildlife Photography Awards fődíját egy látszólag igencsak kellemetlen pillanatért.

De ahogy az a vicces állatfotókkal lenni szokott, a valóságban egészen más történt, mint amit a képbe belelátunk. A fájdalmas jelenetben igazából nem a selyemmajom férfiassága került veszélybe, hanem épp az agresszióját demonstrálja a többiek felé egy eléggé félreérthető pózban. Ha a többi idei vicces állatfotó is érdekel, akkor korábbi cikkünkben meglesheted őket ide kattintva.

Most pedig nézzünk még két speciális témájú pályázatot. Az egyikről már volt szó korábban, ez pedig a világ legjobb madárfotóit felvonultató verseny a Bird Photographer of the Year. Az idei abszolút győztes fotó nagyon hatásos és elgondolkodtató. A mexikói Alejandro Prieto képén egy kaliforniai földikakukk vagy más néven gyalogkakukk látható egy nem túl vidám szituációban. De hogy pontosan mi a sztorija a képnek, azt az év madárfotóit felvonultató összefoglaló cikkünkből tudhatjátok meg.

A másik speciális témájú pályázaton az év legjobb asztrofotóit nézhetjük meg. A Greenwichi Királyi Obszervatórium által fémjelzett Astronomy Photographer of the Year pályázatán 2021-ben az abszolút győztes a kínai Shuchang Dong lett az Aranygyűrű című képével.

A magyarok asztrofotóban is kiválóak, így a döntősök között idén is szerepeltek képeikkel. Feltóti Péter két fotóval is bekerült a legjobbak közé, a többi magyar indulót és az idei év legjobb asztrofotóit pedig ide kattintva leshetitek meg.

Most pedig nézzük a két legnagyobb magyar természetfotós pályázatot. A fotósok körében Magyarországon a naturArt – Magyar Természetfotósok Szövetsége által szervezett Az Év Természetfotósa pályázat a legrangosabb. Idén ötödik alkalommal nyerte meg Daróczi Csaba a kitüntető Év Természetfotósa címet. Sőt, az Év természetfotója elismerést is ő kapta. Ez azért érdekes, mert ebben a versenyben az összteljesítmény számít, azaz minél több erős képpel kell előrukkolni, és nem feltétlenül a legjobb fotó szerzője lesz az év legjobb fotósa. 2021-ben azonban Csaba tarolt ezen a pályázaton.

Az Év Természetfotósa pályázat többi díjazott képét ide kattintva nézhetitek meg.

A másik magyar pályázat, amely a természetfotósok körében igen népszerű, és idén már 12. alkalommal rendezték meg, az a Varázslatos Magyarország pályázata. A kilenc hónapon át tartó verseny 2021-es évada még tart, így eredmények majd csak jövő tavasszal lesznek. 2021 tavaszán a 11. évad legjobbjainak osztottak díjakat, ezen a pályázaton pedig a legjobb természetfotós Potyó Imre lett a tőle megszokott különleges látványvilágú képeivel. A pályázat többi díjazott képét itt nézhetitek meg.

Végül még két nemzetközi pályázat, amelyeken kiemelkedően szerepeltek a magyarok. A német szervezésű Glanzlichter természetfotós pályázaton négyen is a legjobbak közé jutottak, és már meg sem lepődünk,hogy egyikük Daróczi Csaba, aki a Növények szépsége kategóriát nyerte meg fagyos Börzsönyös gyönyörű fotójával.

E különleges természeti látványosság okáról, amely tavaly télen alakult ki a Börzsönyben a pályázatról szóló cikkünkben bővebben is olvashatok, és természetesen a többi díjazott képet is megnézhetitek benne..

Év végi visszaemlékezésünk utolsó pályázata az olasz Asferico természetfotós verseny, amelyen taroltak a magyarok. A finalisták közé 12 hazai fotós képe is bekerült, és négy kategóriát meg is nyertek a nemzetközi pályázaton. Potyó Imre, Simán László, Litauszki Tibor és Koncz-Bisztricz Tamás örülhetett a kategóriagyőzelemnek, a többi magyar győztest és a pályázat legjobbjait pedig itt nézhetitek meg.

Ismét remek évet zártak a magyar fotósok, és mindig nagy öröm ezekről a szép eredményekről beszámolni. Kívánjuk nekik, hogy a következő évben is hasonló, vagy még nagyobb sikereket érjenek el!

Cikkajánló