Így néz ki most Magyarország bagolyfővárosa

Túrkevén és a szomszédos Kisújszálláson jelenleg több mint ezer erdei fülesbagoly telel néhány réti társával egyetemben, a szám európai szinten is kiugró. Ha nem is tudsz élőben ott lenni, most videón meglesheted a madarakat.

Szerző:
MME
2018. január 24.

Túrkevén és a szomszédos Kisújszálláson jelenleg több mint ezer erdei fülesbagoly telel néhány réti társával egyetemben, a szám európai szinten is kiugró. Ha nem is tudsz élőben ott lenni, most videón meglesheted a madarakat.

 

Az Európában fészkelő 13 bagolyfajból 12 Magyarországon is előfordult már, 10 faj költ, és közülük 5 rendszeres, helyenként gyakori fészkelője a lakott területeknek - írja a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a honlapján. A hazai fészkelők közül az erdei fülesbagoly, alkalmanként pedig a réti fülesbagoly is nagy kompániákba verődve telel, nem máshol, mint a lakott területek fáin, szó szerint az emberek feje felett.

 

Mégis ritka jelenség a több százas példányszám, ezért is érdekes, hogy Túrkevén és Kisújszálláson legalább ezren telelnek hónapokon át. Méghozzá nem is eldugott helyeken, hanem a települések forgalmas közterületein, iskolaudvarok fáin vagy éppen templomok mellett.

 

 

A baglyok saját maguk választják a telelőhelyet, az ember közvetlen közelségét, elfogadva az ezzel járó hatásokat - éppen ezért az embereknek sem kell az életüket alapvetően megváltoztatni miattuk. A mindennapi, megszokott tevékenységeket: a járókelők jövés-menését, a forgalom zaját és látványát, az óvoda- és iskolaudvaron szaladgáló és hangoskodó gyereket, a kertben tevékenykedő vagy éppen a bagolypiszkot a pihenőfák alatt feltakarító emberek mozgását a madarak semleges környezeti hatásként kezelik.


Az persze előfordul, hogy egy-egy szokatlan zajra a madarak felfigyelnek, és egy-két idegesebb példány fel is repül (ez különösen a nagyobb egyedszámú, zsúfolt telelőhelyeken fordulhat elő), miközben a mellettük lévő madár tovább szunyókál.

 

Még több felvételért katt ide!

 

Az erdei fülesbagolyról a Turista Magazin 2018. februári számában olvashatsz bővebben.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Te is csatlakozhatsz az ide erdeifülesbagoly-számláláshoz

Téli vendégek a városban

Ne lepődj meg, ha bagolyfürtöket látsz a városi fákon

Baglyok, a szimpatikus ragadozók

 

Cikkajánló