Indul a békamentés Sikondán, te is jelentkezhetsz

Enyhül az idő, valószínűleg hamarosan beindul a békavonulás, ezért minél több segítségre lesz szükség.

Szerző:
TM
2020. március 10.

Enyhül az idő, valószínűleg hamarosan beindul a békavonulás, ezért minél több segítségre lesz szükség.

De minek is menteni a békákat, hol van erre szükség? Aki nincs képben, annak eláruljuk: a szárazföldi békák csak a peterakás idején élnek víz közelében, ezen kívül többnyire erdőkben töltik az idejüket. Csak kora tavasszal, amikor kisüt a nap, indulnak meg a telelőhelytől a vizek felé. Méghozzá tömegesen. A vonulási útvonalukat pedig akár forgalmas út is keresztezheti, így van ez Sikondán is.

A nőstény békák fajtól függően 800-1200 petét is vihetnek magukkal, így különösen nehézkesen mozognak. Hogy mekkora szükség van a segítségre, azt a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-posztja írja le legjobban (azon túl, hogy a sikondai békák egyre kevesebben vannak): „Ezt még nehezíti, hogy a hímek gyakran már vonulás közben ráakaszkodnak a petehordozókra, tovább tetézve a dolgot akár hárman-négyen is”. A sikondai békamentést 2003 óta szervezi a nemzetipark-igazgatóság a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel karöltve.

A program a következőkből áll: kifeszítenek egy hálót 800 méter hosszan, a hálóba került békákat vödörbe teszik, átviszik az úton, és szépen a tóba (vagy mellé) pottyantják őket. Ha szívesen kivennéd a részed ebből a nemes feladatból, ezen az oldalon tájékozódhatsz a részletekről.

Forrás: Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság-Facebook



Cikkajánló