Jól jött az eső a kócsagoknak

A Dévaványa-Ecsegi-pusztákon a tavalyihoz képest duplájára nőtt a fészkelő nagy kócsagok száma, a fiókák a napokban repültek ki.

 

Szerző:
kmnp.hu/TM
Fotó:
Széll Antal / KMNPI
2016. június 20.

A Dévaványa-Ecsegi-pusztákon a tavalyihoz képest duplájára nőtt a fészkelő nagy kócsagok száma, a fiókák a napokban repültek ki.

 

A Körös-Maros Nemzeti Park kócsagjai és gémjei számára pozitív volt a csapadékos tavasz, így ugyanis kedvező táplálkozóterületek alakultak ki, továbbá nemcsak a halastavakon jöttek létre fészkelőtelepek, hanem például az Ecsegpusztai-mocsárban is, összesen öt különböző. A Kenderes-szigeti-halastavaknál elég későn, májusban alakult ki egy kolónia - ezek a madarak korábban valószínűsíthetően máshol telepedtek meg, de ott számukra kedvezőtlenül alakultak a feltételek, ezért továbbálltak. 

 

 

 

Természetvédelmi státusz
A nagy kócsag Magyarországon fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft, a pásztorgém hazánkban védett, eszmei értéke 25 000 Ft.

A nemzetipark-igazgatóság munkatársai észlelték, hogy a fiókák nagy része már elhagyta a költőhelyet, és egyre gyakrabban bukkannak fel vizes élőhelyeken, illetve a pocokban bővelkedő szántóterületeken. Úgy vélik, tömeges gyülekezésük július vége, augusztus eleje körül figyelhető majd meg, mire kiszáradnak a kubikgödrök (anyagnyerőhelyek, ahonnan kiszedték a földet töltés építéséhez) és a kisebb vízfelületek.

 


Még egy érdekesség: a déli elterjedésű pásztorgém egyre többször és egyre nagyobb egyedszámban jelenik meg hazánkban, főleg az alföldi területeken (Hortobágy, Kiskunság, Dél-Alföld) figyelték meg. Bár Észak-Békésben két évvel ezelőtt még biztosan költött, és idén is megjelent az egyik kócsagtelepen, biztos költését most nem sikerült megállapítani itt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Küszvágó csér, a halfogó akrobata

Most már bármikor kirepülhet a megmérgezett sas fiókája

Egyre több szalakóta költ a Dél-Alföldön

Flamingó tévedt a Kiskunságra

Cikkajánló