Ha tavasz, akkor túzoknász

Dévaványa térségében belekezdtek látványos násztáncukba a túzokok. Cikkünkből kiderül, mi a teendő, ha szeretnéd látni a nem mindennapi jelenséget.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kiemelt kép)
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2022. április 5.

Dévaványa térségében belekezdtek látványos násztáncukba a túzokok. Cikkünkből kiderül, mi a teendő, ha szeretnéd látni a nem mindennapi jelenséget.

Megkezdődött a túzokdürgés a Dévaványai-Ecsegi pusztákon – adja hírül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a honlapján. Ez általában korábban szokott történni az évben, most azonban a teljes dürgést először csak március 20-25. között figyelték meg a kakasoknál.

A párzási időszak közeledtét az jelzi, amikor a kakasok megérkeznek a szokásos dürgőhelyekre. Általában ugyanazokat a területeket használják, de az új lucernavetéseket is kedvelik. Március végétől folyamatosan érkeztek a kakasok, most jellemzően 10-30 példányos csapatokban mozognak, de láttak már 62 egyedből álló túzokcsoportot is. A tojók önálló csapatokban vannak, de ők is közelítenek a dürgőhelyekhez. A térségben több mint ötszáz túzok él.

A dürgést nem lehet csak úgy megfigyelni, főként azért, mert a túzokoknak háborítatlan környezetre van szükségük ilyenkor. Erre a Körös-Maros Nemzeti Park tájai kiválóan alkalmasak. Itt csak egy időnként felbukkanó réti vagy parlagi sas zavarhatja meg az idillt.

Ha mégis látni szeretnéd ezt a különleges nászt, előre bejelentkezve gyalogos vagy autós terepbejáráson vehetsz részt egy természetvédelmi őrrel. Jelentkezni a +36 30 687 0814-es telefonszámon lehet a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságnál.

Cikkajánló