Kiderült, hány erdei fülesbagoly telelt nálunk idén

Nemcsak az egyedek számára derült fény, hanem arra is, összesen hány tonna rágcsálót pusztítottak el, és hogy melyik település volt idén Magyarország „bagolyfővárosa”.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2021. február 23.

Nemcsak az egyedek számára derült fény, hanem arra is, összesen hány tonna rágcsálót pusztítottak el, és hogy melyik település volt idén Magyarország „bagolyfővárosa”.

Minden eddiginél több adat érkezett be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) éves bagolyfelmérésére, amin a lakkosság, az MME Ragadozómadár-védelmi Szakosztálya, helyi csoportjai, munkatársai és önkéntesei, a nemzeti parkok természetvédelmi őrszolgálata, három óvoda és két iskola, összesen több mint ötszáz fő vett részt. Idén 149-cel több településről érkeztek be információk, mint tavaly, 88-ban baglyot is láttak.

Elkészült az összesítés, amiből kiderült, hogy

Magyarország legalább 670 településén, 991 helyszínen 16 455 erdei fülesbagoly telelt.

Döbbenetes szám jön ki, ha végiggondoljuk, hogy ennyi madár milyen mennyiségű rágcsálót képes kiirtani: egy erdei fülesbagoly átlagban 2,5 egeret vagy mezei pockot fogyaszt el, így a 100 napos telelési időszakkal számolva összesen 4 113 750 rágcsálópéldány jön ki. Egy ilyen zsákmányállat nagyjából 25 grammot nyom, ez alapján pedig kiderül, hogy az idei baglyaink körülbelül 102,8 tonnányi rágcsálót faltak fel. Ez azért jó, mert ezek miatt már a gazdálkodóknak sem kell a környezetre is veszélyes irtószereket használniuk.

Még néhány idei érdekesség

  • Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben ezernél is több baglyot számoltak.
  • Túrkeve továbbra is tartja a Magyarország bagolyfővárosa címet, itt nappalozott a legtöbb erdei fülesbagoly, összesen 593 példány, 8 réti fülesbagollyal együtt.
  • Kisújszállás a második, 371 bagollyal, a harmadik Karcag (343), a negyedik pedig Mezőtúr (342).
  • Budapesten is találtak erdei fülesbaglyot, méghozzá a 10., a 16., a 17. és a 21. kerületben.
  • Két gyöngybaglyot, ötvenkét kuvikot, hat macskabaglyot és negyvennégy réti fülesbaglyot is megfigyeltek.


Cikkajánló