Kipróbáltuk a Déli-Bükk legjobb turistaházát

Idén márciusban adták át a nagyközönségnek a Pazsag turistaházat, amely igényes külsővel és berendezéssel várja a természetjárókat.

Szerző:
Nagy Loránd István
Fotó:
Gulyás Attila
2018. október 19.

Idén márciusban adták át a nagyközönségnek a Pazsag turistaházat, amely igényes külsővel és berendezéssel várja a természetjárókat.

 

 Az Egererdő Zrt. által közel 200 millió forintból - önerős beruházás keretei között - létrehozott turistaszállás erdők ölelésében, a környező települések zajától távol, a Felsőtárkányt Lillafüreddel összekötő országúttól csupán két-három perces autókázásra fekszik

 

A tavalyi év októberében turistaházat avattak a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bükkzsérc külterületén, a 631 méter magas Borostyán-kő közelében, a Pazsag-kút szomszédságában. Gépjárművel érkezők számára könnyen megközelíthető, a tömegközlekedést választóknak ugyanakkor már jóval többet kell logisztikázniuk, ha nem szeretnének hosszú kilométereket gyalogolni a házig, ahová egyébként Répáshutáról lehet eljutni a legrövidebb úton.

 

 Jobbra az általunk is kipróbált turistaház, balra egy ugyancsak kibérelhető, hatfős parasztház


Közel másfél hektáros telek, ég felé törő erdőrengeteg, középpontjában a turistaház. Egy mindenféle hívságtól mentes, minőségi fa nyílászárókkal gazdagon áttört falú, piros cseréppel fedett tetejű épület, amelyhez hátsó részén egy jókora terasz, főbejáratánál pedig egy kisebb, fedett térrész csatlakozik. Csalóka a forma, elölről nézve ugyanis egyemeletesnek, hátulról azonban kétemeletesnek tűnik a lejtős terepen emelt ház.

 

A földszinten egy tágas, bőr ülőgarnitúrával, előszobafallal, komóddal és panorámaablakos vaskályhával otthonossá tett fogadóhelyiségbe - nevezhetnénk akár hallnak is - jutunk a küszöböt átlépve, ahonnan lefelé, fölfelé és a szobák felé is vezethet az utunk. Utóbbiakban összesen huszonketten (4 × 4 + 2 × 3 fős felállásban) hajthatják álomra a fejüket, illetve tisztulhatnak meg. Belső tereiket a minőség, a letisztultság, az időtállóság és a kényelem együttese hatja át. Minden bútordarab - ágyak, éjjeli- és ruhásszekrények, polcok, asztalok és székek - fából készült, az egységesen fehér falakat okosan elhelyezett világítóegységek dobják fel, a padlót elegáns - az erdészet saját üzeméből származó - parketta burkolja. Az angolvécével, mosdóval, zuhanykabinnal és törülközőszárítós radiátorral felszerelt fürdőszobák járólapjai és csempéi kifejezetten barátságosak, színvilágukkal pedig a kiegészítők is remekül harmonizálnak. És végül, de nem utolsósorban minden belső tér tágas és otthonos.

 

Ottlétünk alatt egyszer sem zavarta meg telefoncsörgés a ténykedésünket, ami nem meglepő annak tükrében, hogy jelenleg nincsen egyetlen mobilszolgáltatónak sem térereje a ház közelében


A szuterénben a konyha, az étkező és egy mosdó kapott helyet több kisebb, főként épületgépészeti berendezések elhelyezésére szolgáló helyiség mellett. A sütés-főzés pazar méretekkel büszkélkedő, kiválóan felszerelt színterét vizsgálgatva az fogalmazódott meg bennem, hogy aki itt nem tud gasztronómiai értelemben kiteljesedni, az valószínűleg sehol sem tudna. Na jó, kis túlzással. A gépezetek repertoárjából a kávékészítő volt a kedvencem, az edények közül pedig az a 10 literes fazék, amelybe gőzölgő bablevest álmodtam bele ott hirtelenjében. Itt kell szót ejteni az elektromosságról.

 

Az egész turistaházat egy külső épületben elhelyezett, modern aggregátor látja el villamos árammal, és a töltéssel rendelkező részecskék akkumulátorokban tárolódnak, így amíg azok bírják szuflával, nem berreg a motor sem. A szállóvendégeknek semmit sem kell berántaniuk, feltölteniük, nyomkodniuk, a rendszer működik magától, teszi a dolgát. Ettől függetlenül illik takarékoskodni az erőforrásokkal, de ezt talán nem is kell magyarázni 2018-ban. A csapokból forrásvíz folyik, az épületbelső kellemes hőmérsékletéről és a használati meleg vízről pedig egy faelgázosító kazánra épülő fűtőberendezés gondoskodik, amelyet - hogy a tűzropogásról se kelljen lemondani - egy vaskályha egy egy ülőpárkányos cserépkályha támogat. Utóbbi a teraszra nyíló étkezőben kapott helyet, egy olyan térben, ahol akár egyszerre negyvenen is körülülhetik a két hatalmas asztalt.

 

 A negyven fontos szám a Pazsag turistaház esetében, hiszen 22 + 12 + 6 = 40. Tizenketten ugyanis a két (közös használatú) zuhanyzóval és két mosdós mellékhelyiséggel ellátott emeleti matracszálláson, hatan pedig egy kinti kis házban is alhatnak

 

A Déli-Bükk vadonatúj turistaháza tényleg szuper, ehhez nem fér kétség. Felkeresése mindazoknak ajánlott, akik igénylik a minőséget, a komfortot, a csöndes, erdei környezetet, és egy olyan „bázist” keresnek, ahonnan játszi egyszerűséggel szervezhetnek hosszabb-rövidebb kirándulásokat gyakorlatilag a szélrózsa bármely irányát választva. A Bükki Kéktúra jelzése és a sárga sáv jelzés is a ház udvarán vezet keresztül, ami nagyban megkönnyíti a térképolvasásban kevésbé jártas természetjárók dolgát, míg a kis forgalmú, erősen kanyargó országút közelsége a nagyobb távlatokban gondolkodó kerékpárosok számára lehet igazán vonzó. Híres barlangok, vadregényes hegycsúcsok, kisvasutak, ipartörténeti és kulturális látnivalók várnak felfedezésre a környéken, és ez nemcsak a Bükk-vidéket emeli turisztikai értelemben magasabb piedesztálra, hanem a Pazsag rejtekén fekvő szálláshely vonzerejét is nagyban növeli.

 

Árak

Szobákban

- Felnőtteknek 6500 Ft/fő/éj

- 4-14 éves gyermekeknek 5200 Ft/fő/éj

- 4 éves korig ingyenes

Matracszálláson

- Felnőtteknek 4500 Ft/fő/éj

- 4-14 éves gyermekeknek 3600 Ft/fő/éj

- 4 éves korig ingyenes

Parasztházban

- Felnőtteknek 5500 Ft/fő/éj

- 4-14 éves gyermekeknek 4400 Ft/fő/éj

- 4 éves korig ingyenes

 

További információ és foglalás

pazsag@egererdo.hu

+36-70/52-72144

 

Ha további turistaszállások is érdekelnek, látogass el erre a weboldalra!

 

 

 

Kapcsolódó cikkeink:

Menedék az erdélyi fellegek között

Annafürdői vendégház - Grófi örökség extrákkal

Stájer házak - kéktúrázók menedéke az Alpokalján

Cikkajánló