Klassz tavaszi kirándulástippek az áprilisi Turista Magazinban

Legfrissebb lapszámunkban összegyűjtöttünk több hónapnyi felfedeznivalót. Vártúráztunk a Mecsekben, bringáztunk a Mátraalján, ellátogattunk Kazár környékére és a Medves-fennsík egyik legszebb bazaltkúpjához, a Nagy-Salgóhoz, melynek nemcsak a vára különleges, de a panorámája is parádés.

Szerző:
Turista Magazin
2021. március 29.

Legfrissebb lapszámunkban összegyűjtöttünk több hónapnyi felfedeznivalót. Vártúráztunk a Mecsekben, bringáztunk a Mátraalján, ellátogattunk Kazár környékére és a Medves-fennsík egyik legszebb bazaltkúpjához, a Nagy-Salgóhoz, melynek nemcsak a vára különleges, de a panorámája is parádés.

Nincs is jobb dolog, mint tavasszal, lombfakadáskor sétálni az erdőben, és erre talán az április a legalkalmasabb időszak. A Messzelátóban a Strázsa-hegy szőlőskertjeinek kilátóját mutatjuk be, a Históriában pedig a Nagy-Salgó látványos bazaltkúpjához látogattunk el, ahonnan nem vitás, hogy a Medves-fennsík egyik legszebb panorámájában gyönyörködhetünk.

Egy rutinos természetjáró nem csupán a hátizsákjába pakol hasznos vagy akár életmentő holmikat, hanem a telefonját is alaposan felkészíti a szabadban töltött időre. Toplistás összeállításunkban ezúttal 10 + 1 hasznos terepi applikációt is ajánlunk a természetjáráshoz. Egy-egy blokk végén pedig hasonló tudású alternatívákat is javaslunk, így mindenki ki tudja magának választani a legszimpatikusabb megoldást.

Kerékpáron Gyöngyöstől Hatvanig gurultunk a Mátraalja dombokkal tarkított vidékén. Ahol, ha nyitott szemmel járunk, a lignitbányászat már-már feledésbe merült emlékei mellett takaros, Árpád-kori alapokon nyugvó templomokra, tekintélyes méretű kastélyokra vagy éppen egy egészen furcsa bringáshídra is bukkanhatunk. Ez a változatos bringás túra bizony szuper bemelegítés lehet a szezonra.

A Jelvényvadásszal a Mecsek várait vettük górcső alá. A hegység festői környezetben álló hajdani erősségeit, nyomokban még látszó földvárait és néhány településének történelmi falait célszerű nem „darálva” begyűjteni, hanem akár más túramozgalmakkal, egyéb kirándulásokkal összekötve kényelmesen megismerni.

A Mesél a Térkép hasábjain Dunaalmás határában bóklászunk, ahol érdekes földrajzi nevek segítségével nézünk annak utána, hogy vajon honnan kapta a nevét a Kőpite-hegy és az Ördögkéz-szikla? Valóban szép-e a kilátás a Les-hegyen? Honnan hová vezet a római út, és mi köti össze ezeket a helyszíneket?

A Tudástárban megpróbáltuk összeszedni azokat a hasznos holmikat, amelyek súlya még nem zavaró a hátizsákban egy-egy túra során, de nélkülük nehezebben boldogulnánk váratlan helyzetekben.

A Gasztro rovatban a füves területeken, szántókon tavasszal megjelenő pitypang lesz a főszereplő, amely amellett, hogy kesernyés gyomnövény, sokoldalú, izgalmas konyhai alapanyag is egyben. A Zöldhullámban országunk legnagyobb termetű, ritkán szem elé kerülő kígyóját, a fokozottan védett kaszpi haragossiklót ismerhetitek meg.

AZ ÁPRILISI DIGITÁLIS SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, KORÁBBI LAPSZÁMAINKAT PEDIG IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.


Cikkajánló