Korán bukkantak fel a kígyászölyvek a Kígyósi-pusztán

Már két példányt is megfigyeltek a Körös-Maros Nemzeti Parkban, az egyiket ráadásul júniusban, egy hónappal korábban a szokottnál.

Szerző:
kmnp.hu
Fotó:
Marik Pál / kmnp.hu
Adobe Stock
2019. július 10.

Már két példányt is megfigyeltek a Körös-Maros Nemzeti Parkban, az egyiket ráadásul júniusban, egy hónappal korábban a szokottnál.

A második átnyaraló kígyászölyvet július elején vették észre a Kígyósi-pusztán. A faj Magyarországon nagyon ritkának számít, mindössze 50 pár költ a hegyvidékek lábánál. A dél-alföldi tájakon jellemzően csak a tavaszi és őszi vonuláskor bukkannak fel - írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság weboldalán. Fiatal madarak vagy olyan idősebb egyedek, amelyek költése sikertelen volt, nyár közepén is megjelenhetnek.

 


A tollazata alapján valószínűleg tavaly kelt ki az a madár, ami június második felében bukkant fel a Nagy-Csattogó nevű területen. Július elején egy másik, idősebb kígyászölyvet is láttak, a Nagyerdő melletti füves részen. Ez azért szokatlan, mert a Kígyósi-pusztán rendszerint július közepétől jelennek meg a kígyászölyvek, egyszerre 4-5 példány.

 


A csatornákban, árkokban, nedves gyepeken, laposokban az esőnek köszönhetően jó sok a vízisikló, ami a kígyászölyvek kedvenc eledele. A faj portyázási szokásairól egyébként azt érdemes tudni, hogy a fákon töltik az éjszakákat, és akkor indulnak vadászni, amikor a reggeli napfény hatására a vízisiklók kezdenek felmelegedni, de még nem mozognak olyan fürgén - magyarázza a nemzeti park az oldalán, hozzáfűzve, hogy ilyenkor az ölyvek 50-80 méterrel köröznek a gyepek fölött, gyakran a vércsékhez hasonlóan szitálva, úgy keresik a zsákmányt, ami nagyon látványos.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Kígyászölyv bukkant fel a Dévaványa-Ecsegi-pusztákon

Hamvas rétihéja költ a Kis-Sárréten

Drónnal csekkolták a parlagisas-fészkeket

Kunszentmiklósi sascsalád adoptálta a kunpeszéri fiókákat

 

Cikkajánló