Közel kétszáz denevért mentettek meg az Alföldön

Egy hajdúszoboszlói hotel nyílászáróinak cseréi közben kerültek elő azok a denevérek, amelyek március 7-én érkeztek Hortobágyra a madárkórházba. A számukra kialakított denevérodút valószínűleg a napokban helyezik ki a szabadba.

Szerző:
madarpark.hu/TM
Fotó:
madarpark.hu
2018. március 12.

Egy hajdúszoboszlói hotel nyílászáróinak cseréi közben kerültek elő azok a denevérek, amelyek március 7-én érkeztek Hortobágyra a madárkórházba. A számukra kialakított denevérodút valószínűleg a napokban helyezik ki a szabadba.

Egy nagy csapatnyi denevér döntött úgy, hogy téli pihenése helyszínéül a hajdúszoboszlói Hotel Victoriát választja, pontosabban a hotel nyílászárói közé bújtak. Viszont a nyílászárók cseréjénél lelepleződtek. Összesen 224 állatot szedtek össze a denevérmentők, de sajnos 28 a mentés közben elpusztult, a többiek március 7-én kerültek a hortobágyi madárkórházba.

 

 

A kórházban igyekeznek minél hűvösebb helyen tartani őket, és azokat, amelyek nagyon felébredtek, próbálják megetetni, majd újra hidegre tenni. A számukra kialakított „kórteremben” a külső hőmérsékletnek megfelelő hőfokot biztosítanak a kórház munkatársai, és egy mesterséges, speciális denevérodút is készítettek nekik, amelyben elbújhatnak a tavasz érkezéséig. Várhatóan pár nap múlva, amikor már az összes denevér elbújt az odúban, kihelyezik azt a természetbe, így biztosítva a legjobb feltételeket a kisemlősöknek.

 

 

A hazánkban élő denevérek számára az egyik legnagyobb kihívást a téli, táplálékszegény időszak átvészelése jelenti. A denevérek, sok más emlőshöz hasonlóan téli álmot alszanak, lecsökkentett anyagcseréjű állapotban várják a tavaszi, rovarokban bőséges időszakot. A denevérek egyre gyakrabban telepednek le a városok épületeinek zugaiba, ahol az enyhébb időjárás miatt szívesebben töltik a telet. Ezeken a helyeken viszont könnyebben megzavarhatják őket, illetve gyakrabban bajba is kerülhetnek.

 

 

Március hónapban már ébredeznek, és enyhébb estéken szívesen kirepülnek egy-egy egészségügyi körre, salakanyagot ürítenek, és néha helyet is változtatnak. Fontos azonban tudnunk, hogy az „ébredés”, a testhőmérséklet visszaállítása a normál állapotra igen nagy energiafogyasztást igényel, ezért is kell fokozottan odafigyelni a most megzavart állatokra.

 

Ilyen egy denevérmentés élesben


 

Kapcsolódó cikkeink:

Ez a teendő, ha alvó denevért találsz

Majdnem ezer denevért találtak egy társasház falában

Segítségünkre szorulnak a denevérek

Cikkajánló