Különleges angyalgyökér virul a Nyírségben

A réti angyalgyökér ritka, fokozottan védett és veszélyeztetett növényfajunk, Magyarországon csak a Nyírségben fordul elő. Virágzása nyár végén, június végétől szeptemberig tart.

Szerző:
TM
Fotó:
Pompola Krisztián / Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság
2020. augusztus 17.

A réti angyalgyökér ritka, fokozottan védett és veszélyeztetett növényfajunk, Magyarországon csak a Nyírségben fordul elő. Virágzása nyár végén, június végétől szeptemberig tart.

A réti angyalgyökér (Angelica palustris) lápréteken, mocsárréteken, zsombékosokban, nyír- és fűzlápokban fordul elő. Hazánkban a Nyírségre jellemző buckaközi mélyedések sajátos, mozaikos szerkezetű, hűvös és vizenyős, kiszáradó láprétjeit és üde kaszálóit, lápi magaskórósait, magassásrétjeit, zsombékosait, illetve a liget- és láperdők szegélyeit részesíti előnyben.

E ritka, fokozottan védett növényünk – mely szerepel a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) európai „vörös listáján” – a Hajdúság-Dél-Nyírség Tájegységben, ott is csupán néhány helyen virágzik – írják a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán.

A kifejlett növény mintegy 150 cm-es termetű, ritkán a 2 méternél nagyobb magasságot is elérheti. Virágzata összetett ernyő, egyenként 15-40 sugárral. A középső (fő)ernyő általában nagyobb. Az oldalernyők a középső ernyővel és egymással nincsenek egy síkban. A gallérka több levelű. A szirmok visszás szívesek, bevágott csúcsúak, behajlók, fehéresek.

Természetvédelmi értéke 100 000 Ft.


Érdekessége, hogy kétéves, néha többéves növény. A kikelés évében csak tőlevelek fejlődnek, virágzó szárát a második évben hozza. Virágzása nyár végén, június végétől szeptemberig tart (korábban lekaszált töveknél ez őszre húzódhat), termései szeptember-októberben érnek be.

Forrás: Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló