Különleges és alig ismert kirándulóhelyek a márciusi Turista Magazinban

A márciusi számunkban olyan helyszíneket gyűjtöttünk össze, amelyek nincsenek ugyan a hazai természetjárás fősodrában, mégis különleges élményeket tartogatnak.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila
2021. február 26.

A márciusi számunkban olyan helyszíneket gyűjtöttünk össze, amelyek nincsenek ugyan a hazai természetjárás fősodrában, mégis különleges élményeket tartogatnak.

Márciusban érkezik a tavasz, és nemcsak a virágszirmokat csalogatja elő, de a kiránduláshoz való kedvünket is, hiszen nincs is jobb dolog, mint a kizöldülő erdőkben sétálni. A kijárási korlátozással súlyosbított járványhelyzet miatt azonban érdemes olyan célpontokat keresni, ahol elkerülhetjük a tömeget. Ezért csokorba szedtünk nektek néhány kevésbé felkapott túrahelyet és útvonalat, amely szerintünk rügyfakadáskor felfedezésre érdemes.

A Mesél a Térkép rovatunkban egy monumentális, csonka bükki bérchez, a Bél-kőhöz látogattunk el, melynek nemcsak helynevei, de meredélyes tájsebeinek látványa is izgalmas.

A Messzelátóban a mencshelyi Kossuth-kilátót mutatjuk be, ahonnan egyszerre csodálhatjuk meg a Balaton kéklő, csillogó sávját, Tihanyt, a Badacsonyt, az ellenkező irányban pedig a Bakony déli hegyeit, főszerepben a Kab-heggyel. Tiszta időben pedig még a Mecsek is kivehető a somogyi dombok mögött.

Kerékpárral ezúttal a Fertő-táj magyar részének szinte minden zegzugát egy könnyed, de sok izgalmat és érdekességet rejtő bringatúra-útvonallal járjuk be. A Históriában a Margit-sziget legendáinak nyomába eredünk, és amikor elkezdünk felfigyelni az itt található középkori emlékekre és maradványokra, akkor jövünk rá, hogy bizony, lehet egy jól ismert helyszínt is, teljesen új köntösben látni.

Folytatjuk Geokéktúra sorozatunkat, és Nagyvázsonytól a Balaton-felvidék változatos földtani felépítésű és domborzatú vidékein koptatjuk az Országos Kéktúra útvonalát. A Tudástárban egy rendkívül kényes témának jártunk utána, megpróbáltuk felderíteni az aktuális hazai hódhelyzetet. Nem szeretnénk lelőni a poént, inkább olvassátok el a cikkünket.

Márciusi ökotúracélpontunk a Kígyósi-pusztákra esett. Nem véletlen, mert ez azon kevés helyek egyike hazánkban, ami nem nyílik meg azonnal a látogató előtt, ahol nem jön szembe rögtön a lényeg. Itt megéri figyelni, csendben, időt szánva a részletekre, hogy a táj megmutassa rejtett szépségeit. Ha engedjük, hogy a természetnek kicsit mi is részesei legyünk, különleges élményt kapunk cserébe.

A Gasztro rovatunkban a tavaszi erdők friss zöldjei, a levelek, illatos fűszerek, hajtások kerülnek a terítékre, a Zöldhullámban pedig az erdei békát ismerhetitek meg.

A MÁRCIUSI DIGITÁLIS SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, KORÁBBI LAPSZÁMAINKAT PEDIG IDE KATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló