Különlegességek kerültek terítékre a 2022-es História rovatban

Az idei évben szinte minden számba jutott meglepetés, ami a várakat, kastélyokat, történelmi épületeket bemutató História rovatot illeti: Magyarországon egyedülálló fekete-fehér freskók, izgalmas bábkiállítás, néma szerzetesek lakhelye, hazánk legrégebbi apátsági temploma kerültek terítékre, hogy csak néhányat említsünk. Íme, ezeket láttuk idén.

Szöveg:
2022. december 29.

Az idei évben szinte minden számba jutott meglepetés, ami a várakat, kastélyokat, történelmi épületeket bemutató História rovatot illeti: Magyarországon egyedülálló fekete-fehér freskók, izgalmas bábkiállítás, néma szerzetesek lakhelye, hazánk legrégebbi apátsági temploma kerültek terítékre, hogy csak néhányat említsünk. Íme, ezeket láttuk idén.

2022 rögtön egy váratlan élménnyel kezdődött: a péceli Ráday-kastély dísztermében a vezetőnk és a fotósunk, Csanádi Marci együtt teli tüdőből elharsogták a Tavaszi szél vizet áraszt című magyar népdalt, hogy kipróbálják a hely különleges akusztikáját. Valóban nem mindennapi élmény volt, de már önmagában a látvány is lehengerlően hatott: az egész világon nincs párja az itt látható monokróm, pontosabban fekete-fehér freskóknak, amelyek Ovidius átváltozásait ábrázolják. A kastélyra összességében ráférne egy alapos felújítás, de a díszterem miatt nagyon is megéri ellátogatni ide. Infókat itt találsz hozzá.

A legendák néha sokkal érdekesebbek, mint a száraz történelmi tények, és bevallom, nekem a kisnánai várral kapcsolatban is a sárkány története ragadt meg legjobban. A monda úgy tartja, hogy a kútban alszik a jószág, aki annyira kiváló barátságot ápolt az egykori birtokos Kompolti családdal, hogy ezer év múlva ismét együtt fogják kormányozni a vidéket, addig azonban szerencsét lehet vele próbálni. Ha egy érmét dobsz a kútba, és megcsörren, az azt jelenti, hogy a sárkány pikkelyein landolt. Ha azonban nem hallasz semmit, a sárkány éppen ásított, és mivel a lehelete szerencsét hoz, ilyenkor jó nagyot kell lélegezni. Persze, mi is kipróbáltuk, hogy milyen eredménnyel, az az április számunkból derül ki. A várrom egyébként az ország egyik legromantikusabbja, már csak ezért is érdemes tenni itt egy sétát. Belépőjegyek és nyitvatartás ide kattintva.

A Szlovákiában, a határtól nem messze található Kékkő, májusi História rovatunk főszereplője talán az év legkülönlegesebb célpontja volt. Már eleve a festői környezet miatt, amiben várkastélya fekszik, a lankás dombok, sziklák, a közeli templom és a kálvária egyedi hangulatot kölcsönöznek neki. Ottjártunkkor éppen felújítás folyt (ha minden igaz, 2023 nyarára végeznek vele), és nagyon kíváncsiak vagyunk rá, milyen lesz. Mindenesetre így is olyat láttunk itt, amiben még sosem volt részünk: egy olyan játék- és bábkiállítást, amitől leesett az állunk. Kékkő látogatásához itt találsz információkat.

Tavasszal adták át a teljesen felújított majki kamalduli remeteséget, amire mi is nagyon kíváncsiak voltunk. Nem véletlen, hogy ottjártunkkor is egymást érték a látogatócsoportok, hiszen amellett, hogy a helyszín minden része nagyon látványos, nagyon informatívan és érdekesen tudják tálalni a némasági fogadalmat tett szerzetesrend életét. A legkülönlegesebbek talán a cellaházak, anno mindegyikben egy-egy szerzetes lakott. Kisebbnek képzeltem őket, ám a valóságban kb. 80 négyzetméteresek, négy helyiséggel, saját kerttel, és nagyon komfortosnak tűnnek - mindenesetre nem lettem volna az itt élők helyében, akik szinte sosem szólalhattak meg. Nyitvatartás és árak itt.

Noszvaj elsősorban a barlanglakásokról híres, de van ám egy aprócska kastélya is, ami a barokk illúziókeltés mintapéldája. Nem is kell bemennünk, hogy ezt megtapasztalhassuk, elég, ha szembeállunk vele (akár az utcán), és

ha nagyon figyelünk, észrevehetjük, hogy a főépület és a melléképületek derékszögnél nagyobb szöget zárnak be, így a kastély nagyobbnak tűnik, mint amekkora valójában.

Bent a freskókon van a hangsúly, ezekből ugyanis rengeteget találunk: megjelenik a részeg Noé, Bacchus, a bor istene, de Aurora is aranyhintón. A kastély rövid kikapcsolódást nyújt, úgy egy óra alatt komótosan bejárhatjuk. Itt találod az árakat és a nyitvatartási rendet.

Szendrőn nem egy, nem kettő, de egyenesen (legalább) három vár állt a történelem folyamán. A települést hamar bejárhatjuk keresztül-kasul a központból, a Hősök terén leparkolva, ahol egy nagy táblát találunk a hely nevezetességeivel. A legideálisabb, ha a látogatóközpontban kezdünk, megnézzük a vártörténeti kiállítást, majd ezen információk birtokában járjuk körbe a várost. Mi a végére hagytuk a hegyen álló felső várat, ami most tulajdonképpen egy felújított torony, a tetejéről pedig klassz panoráma nyílik a környékre. Bővebb infók itt.

Ha már panoráma, ezen a téren verhetetlen a “Balaton vára” Szigligeten, amit a novemberi lapszámunkban mutattunk be az olvasóknak. Az épület - illetve a megmaradt részei - több felújításon estek át az elmúlt időszakban, kiállításai is frissek, ropogósak, de valljuk be, a legtöbben valószínűleg azért jönnek ide, hogy lepillanthassanak a Balatonra és szemügyre vegyék a tanúhegyeket, majd esetleg meglepődnek, ha érdekes információkat is megtudnak az egykori váréletről. Tíz per tízes. Infók ide kattintva.

A változatos évet egy templom megtekintésével zártuk, amire ugyan volt már példa a korábbiakban, de nem túl sokszor. Úgy gondoltuk azonban, hogy ezúttal ezzel támogatnánk meg az ünnepi hangulatot, így ellátogattunk az ország legidősebb apátsági templomába, Lébénybe, ahol túlzás nélkül állíthatom, csodát láttunk. Az épület legnagyobb része ugyanis 800 éves, és hiába ostromolta a tatár, a török vagy más ellenség, még ma is rendületlenül áll és használják. Kívül-belül elképesztő titkokat rejt, amelyekről a Turista Magazin december-januári számában mesélek nektek. Információk itt.

Cikkajánló