Lebuktak a vadászok a Csepel-szigeten

Tőkésrécét és nyári ludat lőttek, utóbbira csak december 31-ig lehet vadászni, emellett kacsahívó magnót használtak, ami a vadászati rend megsértésének minősül.

Szerző:
dunaipoly.hu/Hegyi Zoltán természetvédelmi őrkerület-vezető
Fotó:
DINPI
2019. február 7.

Tőkésrécét és nyári ludat lőttek, utóbbira csak december 31-ig lehet vadászni, emellett kacsahívó magnót használtak, ami a vadászati rend megsértésének minősül.

Január utolsó hétvégéjén a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság őrszolgálatának munkatársai bejelentés nélküli ellenőrzést tartottak a Csepel-szigeten, egy Duna-menti vadásztársaság működési területén - olvasható a nemzetipark-igazgatóság oldalán. Négy olasz vendégvadász volt a leskunyhókban a Duna partján, a társaság hivatalos vadásza pedig motorcsónakkal segített összeszedni a vízre hulló terítéket.

 


Mikor a nemzeti park őrszolgálatosai odaértek, éppen a 33. tőkésrécét lőtték le, és 2 nyári ludat is találtak közöttük. Utóbbiak vadászati szezonja december 31-ig tart, így lelövésük a mostani időszakban orvvadászatnak minősül. A lőhető tőkésréce-mennyiséget nem lépték túl, ez a vadászati törvény szerint 5 vadász esetén 40 réce egy nap.

 

Az olasz vadászok leskunyhója a megtalált hívó magnóval és vadászpuskával


A törvény tiltja viszont a hívó magnó (elektronikusan működő akusztikai eszköz) használatát, emiatt a nemzetipark-igazgatóság feljelentést tett a vadászati hatóság felé. A vadászat résztvevőit a helyi rendőrkapitányságon hallgatták ki, a ludakat lelövő vadász ellen pedig eljárás indult bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Retteghetnek a pécsi vaddisznók

Kilőnék őket, de fel lehetett volna készülni a hódproblémára

Meg kell oldani a Balaton környéki vadproblémát

A legtöbb helyen lelőhetik kedvenceinket

Cikkajánló