Magyar kutatóprogram az erdőpusztulások ellen

A világszerte fakárosításokat okozó Armillaria, vagyis tuskógomba fajokat kutatják 2020-ig Sopronban és Szegeden. Cél az érintett gombafajok károkozásának kivédése és az erdőpusztulások megakadályozása. 

Szerző:
MTI
Fotó:
123rf.hu
2017. február 6.

A világszerte fakárosításokat okozó Armillaria, vagyis tuskógomba fajokat kutatják 2020-ig Sopronban és Szegeden. Cél az érintett gombafajok károkozásának kivédése és az erdőpusztulások megakadályozása. 

A kutatásban érintett Armillaria fajok az erdők természetes talajlakó társalkotói, de bizonyos fajaik a legsúlyosabb erdőkárosító gombák közé tartoznak, és jelentős erdőpusztulásokat okoznak. Megtámadják és elpusztítják az ellenálló képességükben gyengült fákat, majd teljesen lebontják a fa szöveteit - tájékoztat az MTI.

 

A főbűnös tuskógomba

 

A tömeges fapusztulásnak komoly gazdasági hatásai vannak: a rönkalapanyag jelentős része energetikai célú faanyaggá válhat, amely egyrészt gazdasági veszteséget jelent az erdőgazdaságok számára, másrészt a fafeldolgozó iparban, a bútoriparban vagy az épületasztalos iparban a munkahelyek számát is csökkentheti. A gombafajok Magyarországon súlyos problémákat jelentenek a gyümölcsfa- és dióültetvényeken, valamint a szőlőkben is.

 


A kutatásra 676 millió forint áll rendelkezésre a gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program keretében, amelyre még Nyugat-magyarországi Egyetem néven pályázott konzorciumvezetőként a Soproni Egyetem. A kutatásban részt vesz a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpontja. A 2020-ig tartó projektben a kutatók a fajok károkozó hatását mérik fel, genetikai sajátosságaikat vizsgálják, és egy biológiai védekezésen alapuló, hatékony erdővédelmi stratégiát dolgoznak ki, amellyel a fajok károkozását kivédhetik.

 A vizsgálatok eredményeit hazai és nemzetközi folyóiratokban is publikálják, azokat beépítik az oktatásba, de a fiatal szakembereknek is lehetőséget biztosítanak tudományos fokozatszerzésre a kutatásokba történő bekapcsolódással.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Erdőmentés a Fogarasi-Havasokban

Veszélyben Magyarország legidősebb erdei

A vadalmafa lesz a középpontban 2017-ben 

Cikkajánló