Magyar szakember lesz az ENSZ éghajlatváltozási főtitkárhelyettese

A WWF megbízott természetvédelmi igazgatója, Pásztor János - Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felkérésére - február 1-től az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó főtitkárhelyettese lesz.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
un.org
Gulyás Attila
2015. január 23.

A WWF megbízott természetvédelmi igazgatója, Pásztor János - Ban Ki Mun ENSZ főtitkár felkérésére - február 1-től az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó főtitkárhelyettese lesz.

Ahogyan Marco Lambertini, a WWF Nemzetközi szervezetének főigazgatója elmondta, Pásztor János egy február elején kezdődő, mintegy 11 hónapos periódusban tölti majd be az ENSZ éghajlatváltozással foglalkozó főtitkár helyettesi posztját.


Pásztor személyét, stratégiai illetve szakirányú jogalkotási tapasztalatait az év végén esedékes párizsi klímacsúcs szempontjából is kulcsfontosságúnak tekinti az ENSZ főtitkár. "Izgatottan várom a következő tizenegy hónapot, amelyet ismét az ENSZ-nél töltök. Nem lesz egyszerű a változás, de nagyon érdekes és rendkívül fontos hónapok következnek. Az ENSZ főtitkár politikai munkáját fogom segíteni egy sikeres konszenzus elérésében, valamint az éghajlatváltozással kapcsolatos konkrét lépések létrejöttét támogatom a kormányok, vállalatok, az ENSZ-szervezetek és a civil szektor körében" - mondta el a leendő főtitkárhelyettes, aki a 11 hónap után folytatni kívánja a munkáját a WWF nemzetközi szervezetnél.

 

Pásztor János kinevezése mérföldkőnek számít a nemzetközi természetvédelem jövőjében való magyar szerepvállalás erősödésében is. A WWF az említett párizsi klímacsúcs, vagy más néven COP 21 találkozó eredményeképpen komoly globális együttműködéseket vár.

 

 

„A kibocsátásnak tetőznie kell még 2020 előtt, különben visszafordíthatatlan, katasztrofális következményekre számíthatunk"


"A 2020 előtti kibocsátás csökkentési vállalásokat komolyan kell venni, az országok kormányai nem állhatnak meg pusztán az elméleti megállapodásoknál. A kibocsátásnak tetőznie kell még 2020 előtt,
különben visszafordíthatatlan, katasztrofális következményekre számíthatunk"
- mondta el Vaszkó Csaba, a WWF Magyarország éghajlatváltozás és energia programvezetője. "A 2020 utáni vállalásokat tekintve főleg a legnagyobb kibocsátó országoknak - köztük Kínának, az Egyesült Államoknak és Indiának - kell ambiciózus és valós vállalásokat tenniük, melyeket be is kell tartaniuk. Csak úgy van esélye Földünknek és civilizációnknak, ha ezen vállalások a tudományon, az egyenlőségen, a valóban tiszta megújuló energiaforrásokon és az energiatakarékosságon alapulnak, és hosszú távon tartjuk magunkat hozzájuk" - nyomatékosította a programvezető.

Kapcsolódó cikkek:
A globális felmelegedés elleni küzdelem éve lehet 2015
Szmog - Túl a lélektani határon
Földünk kristálygömbben

Cikkajánló