Már 10 ezer koordinátánk van a jeladós túzokfiókától

A 7-8 hetes kakast a Csanádi-pusztákon fogták be és szerelték fel GPS-jeladóval július végén.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2020. szeptember 16.

A 7-8 hetes kakast a Csanádi-pusztákon fogták be és szerelték fel GPS-jeladóval július végén.

A vadon élő túzokfióka az „A túzok határon átnyúló védelme Közép-Európában” című Life+ program keretében kapott jeladót, hogy segítsen megismerni az Alföld nagy madarainak mindennapjait. Ez ugyanis nem túl egyszerű, a túzokok nagyon rejtőzködő életmódot folytatnak. A jelölés sem könnyű, leginkább akkor van rá esély, ha sérült egyedről vagy röpképtelen fiókáról van szó. A most jeladózott madár viszont teljesen egészséges.

„A túzokfióka nem esett kétségbe a rövid fogságtól, gyorsan csatlakozott ismét a családjához, melyben rajta kívül még egy tojó fióka is van. A GPS-jeladó által küldött információk azt mutatják, hogy stabilan a Körös-Maros Nemzeti Park területén mozog, néha kisebb kitérőket tesz a nem védett területekre. A jeladó adatai jól mutatják a túzokok túlélési stratégiáját, melynek lényege, hogy csak nagyon ritkán repülnek, a földön rejtőzködve próbálják elkerülni a rájuk leselkedő ragadozók figyelmét” – írja a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán.

Most az egész állomány mozgásáról, táplálkozóhelyiről, veszélyeztető tényezőiről információt kapnak a szakemberek, ami segít a kisebb perempopulációk megőrzésében. A jelölés óta a madár 10 000 koordinátát szolgáltatott.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló