Készen állnak a szabad életre a nevelt túzokfiókák

Tizenegy mentett tojásból keltetett túzokfióka nevelkedett fel sikeresen az idén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. A fiatal madarak készen állnak arra, hogy csatlakozzanak vadon élő fajtársaikhoz.

Szerző:
TM/KMNPI
Fotó:
Czifrák Gábor / Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
2020. augusztus 27.

Tizenegy mentett tojásból keltetett túzokfióka nevelkedett fel sikeresen az idén a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság dévaványai Túzokvédelmi Állomásán. A fiatal madarak készen állnak arra, hogy csatlakozzanak vadon élő fajtársaikhoz.

Ebben az évben az Állomáson kikelt valamennyi fióka életben maradt, egyetlen elhullás sem volt – adta hírül a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság (KMNPI) honlapja. Kilenc idősebb fióka már július közepe óta a 400 hektáros Túzokvédelmi Mintaterületen él, a napokban csatlakozott hozzájuk két fiatalabb fióka is.

A mintaterületen egy ideig nappal és az éjszaka is őrizték a fiókákat, ez utóbbira azonban most már nincs szükség, hisz a cél az, hogy a nevelt túzokok megtanuljanak beilleszkedni a vad túzokcsapatokba. Ahogy a KMNPI honlapján olvashatjuk, a fiókák jó úton haladnak, már az éjszakákat sem töltik az őrzésre szolgáló kis ház mellett, hanem távolabbi helyekre mennek. Reggelente több száz méteres köröket írnak le a levegőben, és mostanra már megtanultak önállóan táplálkozni.

Fontos, hogy a fiatal madarak sokat repüljenek, hogy ezzel erősítsék mellizmaikat. Most még nagyon kötődnek az emberhez, de a szakemberek azon dolgoznak, hogy ezt a köteléket fokozatosan megszüntessék. Az emberi jelenlét megszűnésével, a vad túzokok is bátrabban bejönnek majd a Túzokvédelmi Mintaterületre, és a felnevelt, fiatal madarak gond nélkül be tudnak illeszkedni közéjük.

A fiókák jelölőgyűrűkkel is ellátják, két túzok (egy kakas és egy tojó) pedig műholdas jeladót is kap. A jelölt madarak később fontos információkat nyújtanak majd a szakemberek számára. Láttak már olyan túzokot is, amelyet nyolc évvel ezelőtt jelöltek meg színes gyűrűkkel ugyanitt, Dévaványán.

Az 1978-ban megnyitott Túzokvédelmi Állomáson évről-évre sikeresen zajlik a mentett túzoktojások keltetése, a fiókák nevelése és repatriációja, vagyis visszavadítása. Mindez jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a Körös-Maros Nemzeti Park címermadarainak állománya fennmaradjon és gyarapodjon.

Cikkajánló