Már az újságárusoknál a novemberi Turista Magazin

Az ősz utolsó hónapja sem telhet el szuper kirándulások nélkül: vasutazás a Bakonyban, kerékpározás az Által-ér mentén, lazításképp pedig kastélylátogatás Keszthelyen. Mindezekről a magazin aktuális lapszámában olvashatsz.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Francz Ilona
Gulyás Attila
2019. október 29.

Az ősz utolsó hónapja sem telhet el szuper kirándulások nélkül: vasutazás a Bakonyban, kerékpározás az Által-ér mentén, lazításképp pedig kastélylátogatás Keszthelyen. Mindezekről a magazin aktuális lapszámában olvashatsz.

Elfeledett romvárosok, energiagócok, szívcsakra, Szent kő a Pilisben és a Visegrádi-hegységben: a legszórakoztatóbb vagy éppen legrémisztőbb Pilisi rejtélyek nyomába eredtünk a novemberi Mesél a Térkép rovatban.

A keszthelyi Festetics-kastély hazai viszonylatban kapásból három dologban is az élen jár: van egy lélegzetelállító, nyolcvanezer kötetes könyvtára, rengeteg olyan bútora, amelyek két-háromszáz éve is ugyanott voltak, az istállóban pedig olyan fogatkiállítást rendeztek be, amilyet sehol máshol az országban. Erről is olvashatsz e havi História rovatunkban.

A műemléki védettségű Győr–Veszprém-vasútvonal leglátványosabb hegyi szakaszai a népszerű Cuha-völgy környékén várnak, azonban nem ez az egyetlen különleges táj a sínpárok mentén. Bejártuk a Bakonyvasút kevésbé ismert, déli vidékét, és igazán egyedi kincseket fedeztünk fel – ezekről a Kötött pálya rovatban tudhatsz meg többet. Az Országos Kékkörön túl is találunk kék sávval jelölt túrautakat: Jelvényvadász rovatunkban most az összeset megismerheted. Ti írtátok rovatunk egyben kitekintés is, olvasónk a Dolomitokban kalandozott, ahol az ősz az igazi pihenés ideje, amikor a turisták zöme már hazament, a síelők pedig még nem érkeztek meg.

Adat lista

A régi korokban még tömegesen felhasznált kökényről úgy tartják, akkor igazán jóízű, ha már megcsípte a dér. Klassz recepteket találsz Gasztro rovatunkban, a Zöldhullámból pedig kiderül, miért nem hal a tiszai ingola. A Messzelátóban ezúttal a Vállus fölé magasodó Láz-tető kilátójából nézünk körbe, ahonnan csodás körpanoráma nyílik a Bakony-vidéke, a Hónap Turistaházának pedig a Laky Demeterről elnevezett szállást választottuk Reziben.

Novemberi városi sétánk kicsit rendhagyó, ugyanis a mostani Tabán, amelyet bejárunk, már nem az a Tabán, amelyről mesélni fogunk. Régi képek és történetek segítségével idézzük fel a múltat. Kerékpáron ezúttal egy „bányászkört” teszünk, Oroszlánytól Oroszlányig az Által-ér mentén kiépített vadiúj bringaúton, és a bányászat emlékein kívül tavakat és egy titokzatos várat is bemutatunk.

Afrikai sertéspestissel először tavaly tavasszal lehetett találkozni Magyarországon, és a betegség azóta is terjed – egyelőre csak a vaddisznókat érintve, a házi sertést nem. Összegyűjtöttünk minden tudnivalót a kórról. Hasznos információkat szeretnénk átadni Ne kerülj célkeresztbe! – Vadászok vs. túrázók és a nyugodt együttélés titkai elnevezésű cikkünkben is, melynek címe magáért beszél.

NOVEMBERI SZÁMUNKAT ITT TUDOD ONLINE MEGRENDELNI, ELŐFIZETNI PEDIG IDE KATTINTVA TUDSZ RÁNK.





Cikkajánló