Már nyílnak az első vadvirágok a Balaton-felvidéken

A viszonylag enyhe januári-februári időnek köszönhetően megjelentek a kora tavaszi védett vadvirágaink. Csak a természetben gyönyörködjünk bennük!

Szerző:
bfnp.hu
Mészáros András
Fotó:
Mészáros András
Shutterstock
2016. február 17.

A viszonylag enyhe januári-februári időnek köszönhetően megjelentek a kora tavaszi védett vadvirágaink. Csak a természetben gyönyörködjünk bennük!

Hóvirág

Tél végén, kora tavasszal, még a lombfakadás előtt virágzik, amikor elegendő fény jut a talaj felszínére és a tartós fagyos időszaknak vége. Védett növényfaj, így a múltban közkedvelt hóvirágszedés napjainkban virágnéző kirándulássá szelídült. Az egykori virágszedéssel a növényt a sikeres maghozástól fosztották meg. Bár a növény sarjhagymákkal is tud szaporodni, nagyon fontos számára a maggal történő szaporodás. A hóvirág (Galanthus nivalis) májusban megérő termései hangyacsemegék. Magvai olajos függelékét a hangyák kedvelik, ezért előszeretettel gyűjtik és hurcolják el azokat, így segítve ezzel a hóvirág terjedését. A hóvirág termésérlelés után visszahúzódik, majd a következő évben a hagymájában elraktározott tápanyagok segítségével hajt ki újra. Természetvédelmi értéke 10 000 Ft.

 Kisvirágú hunyor

Szembetűnő virágai miatt ellentmondást érezhetünk megnevezésével kapcsolatban, de nevét a hunyor nemzetség látványosabb és nagyobb virágú fajaihoz viszonyítva kapta. A kora tavaszi élénk színű vadvirágokkal szemben, halványzöld színű virágokkal csalogatja megporzóit. Virágai enyhe teleken, már januárban megjelenhetnek. A kisvirágú hunyor (Helleborus dumetorum) folyamatosan, április elejéig hozza új virágait. A faj Európában egy szűkebb Pannon-Balkán térségben fordul elő, melynek elterjedési súlypontja a Dunántúl. A Balaton-felvidéken a balatonfüredi Koloska-völgy gyertyános-tölgyeseiben találkozhatunk gyakrabban e védett vadvirágunkkal. Természetvédelmi értéke 5000 Ft.

 Téltemető

Az Aszófői-séd völgyében a melegebb oldalakban már január végén megjelentek a téltemető messziről rikító sárga foltjai. A téltemető (Eranthis hyemalis) hazánk legkorábban nyíló virágainak egyike. A mélyen hasogatott gallérlevelekkel körülvett virágainak sárga virágtakaró levelei nem szirmok, hanem megnövekedett, megszínesedett csészelevelek. A valódi szirmok mézfejtőkké módosultak és nektártermésükkel csalogatják a megporzó rovarokat. Kirándulásunk során úgy gyönyörködjünk a virágokban, hogy ne sodorjuk őket veszélybe: csodáljuk meg őket eredeti termőhelyükön, és emlékként csak fényképeken vigyük őket haza. Természetvédelmi értéke 5000 Ft.

 Nemes májvirág
 

A nemes májvirág (Hepatica nobilis) február végén, márciusban bontja kék színű virágait. Virágai az új levelek kifejlődése előtt nyílnak, ezért úgy tűnik, mintha közvetlenül az avarból jönnének elő. Nevét háromkaréjú, foltos leveleiről kapta. Levelei ugyanis némileg a lebenyes felépítésű májhoz hasonlítanak. A szőrös szára és kék színű virágai miatt hozzá nem értők szőrös ibolyaként is emlegetik. A Balaton-felvidéken üdébb völgyek jellegzetes kora tavaszi vadvirága. Természetvédelmi értéke 5000 Ft.

 


Kapcsolódó cikkeink:

Búcsúzik a tél? Nyílik a téltemető

Mocsári kockásliliom lett 2016 vadvirága

Magyar unikum, a pilisi len

Cikkajánló