Már több mint 30 km a Baradla-Domica barlangrendszer

A határ mindkét oldalán folyamatosan kutatják a barlangrendszert. Mostanra összesen 30154 métert térképeztek fel.

Szerző:
TM
Fotó:
Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság
2020. szeptember 2.

A határ mindkét oldalán folyamatosan kutatják a barlangrendszert. Mostanra összesen 30154 métert térképeztek fel.

A munka a Gyógyturisztikai fejlesztések az Aggteleki- és Szlovák-karszt Világörökség barlangjaiban című, közös magyar-szlovák Interreg-projekt keretein belül zajlik. Jelenleg a Domica-barlang hossza 8127 m, a Baradla-barlangé 22027 m, a kettő összesen 30154 m.

A projekt célja, hogy a barlangrendszert gyógyászati kezelésekre használhassák, ezért vizsgálatokat végeznek és próbálják tovább növelni a figyelmet a környék természeti értékei iránt. Idén év elején kezdték a gyógybarlanggá minősítéshez szükséges próbaterápiákat. A téli terápiás szakasz rendben lezajlott, és nagyon jó eredmények születtek, minden mérési eredmény pozitív volt – írja az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán.

A koronavírus-járvány miatt el kellett halasztani a második terápiás szakaszt, amit tavasz helyett végül nyáron tudtak megtartani. A harmadik szakaszt szeptember-október hónapokra tervezik. „Az eredmények kiértékelése, illetve a geofizikai, hidrológiai, mikrobiológiai és klimatológiai mérések feldolgozása után elkezdődik az engedélyeztetés. Ezután már csak az egészségügyi hatóságokon múlik, hogy mikor válik hivatalosan is gyógybarlanggá a Baradla-Domica-barlangrendszer” – írják.

Forrás: anp.hu

Cikkajánló