Még most állj neki a fakivágásnak, fecskefészek-leszedésnek

Az év első három hónapjában, még a költési időszak előtt el kellene végezni ezeket a tevékenységeket, hogy ne kerüljenek veszélybe az állatok.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. január 27.

Az év első három hónapjában, még a költési időszak előtt el kellene végezni ezeket a tevékenységeket, hogy ne kerüljenek veszélybe az állatok.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra hívja fel a figyelmet, hogy vannak bizonyos munkák, amelyek a nem megfelelő ütemezés miatt évről évre visszatérő természetvédelmi és állatvédelmi problémát okoznak. A három leggyakoribbról lesz most szó.

Épületfelújításkor a fecskefészkek eltávolításának engedélyeztetése, végrehajtása. Kevesen vannak vele tisztában, hogy a védett fecskéket és denevéreket is érintő épületmunkákat természetvédelmi hatósággal kell engedélyeztetni, és csak ősztől tavaszig végezhetők el. A fészkek eltávolítása után olyan megoldásokat kell alkalmazni, amik biztonságosan akadályozzák meg a fecskék visszaköltözését a munkálatok ideje alatt. A részleteket itt olvashatod.

Sérült vagy áramütésveszélyes fehérgólya-fészkek biztonságossá tétele. Sokszor szükség van arra, hogy a fehér gólyák sérült vagy vezetékekre épült fészkeit magasító kosárra emeljék, erre a megyei kormányhivatalok csak a költési időszakon kívül, március 31-ig adhatnak engedélyt. Bővebben itt.

Fák, bokrok kivágása. Teljesen indokolatlan, és a természetvédelmi, illetve az állatvédelmi törvénybe is ütközik a madarak költési időszakában végezni ezt a tevékenységet. Itt olvashatsz arról, hogy mi a teendő, ha ilyen környezetkárosítással szembesülsz.

Forrás: MME

Cikkajánló