Megdőlt a hőségrekord Szibériában

A napokban 34 fokot mértek az északi szélesség 73. fokánál, vagyis jóval az északi sarkkörön túl. Ilyen meleget, ennyire északon korábban még soha nem mértek.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock
2020. július 3.

A napokban 34 fokot mértek az északi szélesség 73. fokánál, vagyis jóval az északi sarkkörön túl. Ilyen meleget, ennyire északon korábban még soha nem mértek.

A rekordmeleg érték úgy 20-25 fokkal magasabb a szokásosnál, és már megtette a hatását, az elmúlt hetekben a térségben soha nem látott méreteket öltöttek a bozóttüzek, a jégolvadás pedig szintén aggasztó mértékű – írja az Időkép.

Júniusban nem ez volt első szélsőségesen forró nap a sarkkörtől északra, június 20-án Verhojanszkban 38 fokos maximumot mértek. Ezúttal pedig az északi szélesség 73. fokánál fekvő Ust-Olenyok települést érte a forróság, itt június 30-án 34 fokos hőséget regisztráltak. A település minimum-hőmérsékleti rekordja –52 fok.

Mindeközben a brit meteorológiai szolgálat, a Met Office új tanulmánya szerint rendszeressé válhat az akár 40 Celsius fokot is elérő nyári hőmérséklet 2100-ra Nagy-Britanniában, ha továbbra nagyon magas marad a szén-dioxid-kibocsátás.

A Nagy-Britanniában eddig mért legmagasabb hőmérséklet 38,7 Celsius-fok volt, ezt tavaly júliusban mérték Cambridge-ben. Most egyelőre még kicsi az esélye annak, hogy Nagy-Britannia bármely pontján elérje a hőmérséklet a 40 Celsius-fokot, nagyjából 100-350 évente van erre esély. Ez azonban jelentősen változhat a század végére a szén-dioxid-kibocsátás függvényében. A legrosszabb forgatókönyv szerint a század végére 3,5 évente lenne egy nap, amikor a hőmérséklet eléri a 40 Celsius-fokot, egy visszafogottabb kibocsátási forgatókönyv szerint ez nagyjából 15 évente következne be.

Forrás: Időkép, MTI

Cikkajánló