Megszámolják a fehér tündérrózsákat

Részletesen felmérik a Körös–Maros Nemzeti Parkban a Szegvár melletti tündérrózsa-állományt.

Szerző:
TM
Fotó:
Pálvölgyi Krisztina
2020. augusztus 11.

Részletesen felmérik a Körös–Maros Nemzeti Parkban a Szegvár melletti tündérrózsa-állományt.

Egykor elterjedtebb lehetett a fehér tündérrózsa a területen, a Dél-Tiszántúl mocsaraiban, lassú folyású vizeiben – írja a nemzetipark-igazgatóság a weboldalán, hozzátéve, hogy ma már csak néhány álló- vagy lassú folyású kisvizünkben találkozhatunk vele. Éppen ezért most nyáron részletes felmérést végeznek a Szegvár melleti Ludas-érben. A közelmúltban ezen kívül Szentesen, a Kurcában és Szarvas környékén bukkant fel a növény.

A 8-10 méter széles Ludas-érben számos helyen bukkantak tündérrózsára, főleg a mederszélen – volt, ahol több 10 négyzetméteres, összefüggő állományt alkot a növény. A felmérés során megbecsülik a folt méretét, a növény százalékos borítását és a hajtások számát.

A fehér tündérrózsa levélnyele akár 3 méter hosszúra is megnő. Levelei kerekdedek vagy tojás alakúak, akár 30 méteres átmérőjűek is lehetnek, virága 10-12 cm átmérőjű. Őshonos fajaink közül ez a legnagyobb virággal rendelkező növény. Júliustól szeptemberig láthatjuk teljes pompájában. Egy-egy virág 3-5 napig látható, elhervad, és a helyébe újak kerülnek.

A fehér tündérrózsa Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 5000 Ft. A csatornák kotrása, és a nem őshonos, kertészeti változatok veszélyeztetik leginkább.

Forrás: kmnp.hu

Cikkajánló