Nem könnyű a szürkés hangyaboglárka élete

Fennmaradása teljes mértékben a kornistárnics nevű növényhez és a hangyákhoz kötött, nem csoda, hogy most veszélyeztetett helyzetben van.

Szerző:
TM
Fotó:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
2020. augusztus 7.

Fennmaradása teljes mértékben a kornistárnics nevű növényhez és a hangyákhoz kötött, nem csoda, hogy most veszélyeztetett helyzetben van.

A szürkés hangyaboglárka (Maculinea alcon alcon) Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A lepkefaj nőstényei a megtermékenyített petéiket a kornistárnics virágbimbójára teszik, és miután a hernyók kikeltek, belerágják magukat a tárnics virágába. A lédús, még éretlen magkezdeményekkel táplálkoznak, majd a harmadik lárvastádiumban kirágják magukat a magházból és lepotyognak a talajra – olvasható a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán. Ezeket a kihullott hernyókat a hangyák elviszik a bolyukba, és tovább nevelik őket. Ott bábozódnak be, és a következő év júliusában imágóként kelnek ki.

A faj fennmaradásához tehát a hangyák jelenléte mellett a kornistárnicsra is szükség van. Ez utóbbi most, augusztus-szeptemberben bont szirmot kiszáradó lápréteken, hegyi réteken, mocsárréteken. Az évelő növény általában 15-60 centisre nő meg, de lehet akár 80 cm magas is. Kékes-lilás, harang alakú virágai vannak. Enciánnak is nevezik. Védett, természetvédelmi értéke 10 ezer Ft.

Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság Facebook


Cikkajánló