Megszépült magyarországi kastélyok, amelyeket vétek lenne kihagyni

Összegyűjtöttünk néhány a közelmúltban felújított hazai kastélyt, amelyek teljes pompájukban várják a látogatókat. A történetük is különleges, és bakancslistás mind.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Farkas Péter / Természetjáró.hu (Kiemelt kép)
2022. augusztus 18.

Összegyűjtöttünk néhány a közelmúltban felújított hazai kastélyt, amelyek teljes pompájukban várják a látogatókat. A történetük is különleges, és bakancslistás mind.

Az Esterházyak békeszigete – Tatai kastély

A tatai Esterházy-kastélyról eddig nem nagyon lehetett hallani. Kicsi is és kívülről nem hívja fel magára semmivel sem a figyelmet, csak úgy csendesen megbújik a vár mellett a tatai Öreg-tó partján.

2021-ben felújították, és csodaszép lett, a kiállítása pedig bármelyik nagy kastélyéval versenybe szállhat.

Két okból kapta a tárlat A béke szigete címet: ez egyrészt arra utal, hogy az Esterházyak pihenni és feltöltődni jártak ide, másrészt pedig a schönbrunni békére, amit itt írtak alá az egyik szobában.

A kastély egyik legszebb terme nevéhez híven a díszterem, ahol nem fukarkodtak a faburkolatokkal, aranydíszítésekkel, és itt kapott helyet a családi arcképcsarnok. Ferenc József és II. Vilmos német császár 1897-es látogatásának idejére csinosították ki. Ebből az alkalomból szerelték fel – a világon először – Tatát acetilénlámpákkal, amit az utcai tömeg egész este bámult.

Az épület tárlatvezetéssel és egyénileg is látogatható, de már csak azért is érdemes az előbbit igénybe venni, mert így néhány olyan információ birtokába kerülhetünk, amelyekről máskülönben valószínűleg nem szereznénk tudomást. Néhány titkot azért mi is elárulunk ebben a cikkünkben. Aktuális információ a nyitvatartásról és az árakról ide kattintva érhető el.

Gyulai Almásy-kastély – Ahol az urak és a szolgálók titkaira is fény derül

Ha főúri kastélyokra gondolunk, alapértelmezetten a fényűzés, a jólét, az elegancia vagy az aranyozott porceláncsészék és a tündöklő kristálycsillárok jutnak az eszünkbe. Az már kevésbé, hogy kik azok, akik a háttérben meghúzódva gondoskodnak róla, hogy minden makulátlan és zökkenőmentes legyen.

A gyulai kastély Magyarországon talán az egyetlen, ahol a személyzet életébe is bepillantást nyerhetünk.

Különlegessége, hogy kiállítása nemcsak a főurak és előkelőségek, hanem a szolgálók szemszögéből is bemutatja egy kastély életét, ráadásul interaktívan. A berendezésből majdnem mindent meg lehet fogni és ki lehet próbálni. Próbára tehetjük az etikett-tudásunkat, korabeli ruhát ölthetünk virtuálisan, megtapogathatjuk az összes régen használt ruhaanyagot, megszagolhatjuk az előkelő hölgyek parfümjeit, és még sorolhatnánk. Nem utolsósorban a vezetés is briliáns.

Ha gyulai üdülést tervezel a közeljövőben, vétek lenne kihagynod a kastélyt. Nemrégiben mi is jártunk itt, élményeinkről ide kattintva olvashatsz. Aktuális programok, nyitva tartás és belépők ITT.

Nádasdladányi Nádasdy-kastély

Fejér megye, de talán az ország egyik legszebb, meseszerű kastélyát Nádasdladányban találjuk. A kastély a 19. század második felében épült, Tudor-stílusban. Az egykor a Nádasdy család lakóhelyéül szolgáló, 2021-ben felújított épület kívül-belül impozáns látványt nyújt. Az építményt Nádasdy Ferenc és felesége együtt álmodták meg. Ekkor azonban váratlan tragédia történt: Ilona elkapta a kolerát, és mindössze 24 évesen belehalt a betegségbe. Ferenc kitartott felesége emléke mellett, a kastélyt közös terveik alapján építtette meg, később a termeket őt ábrázoló festményekkel díszíttette, a női szalont pedig úgy rendezte be, mintha Ilona még élne, sőt, kesztyűje és kinyitott könyve ott hevert az asztalon.

Magyarország kastélyépítészetének legszebb termeként tartják számon a faragott faburkolattal, hatalmas márványkandallóval ékesített Ősök csarnokát, amelyet Hauszmann Alajos tervezett.

A másik szépen restaurált terem a könyvtár, ahol bámulatos vörösfenyő burkolatban gyönyörködhetünk, de van félig rejtett csigalépcső, több csavart oszlop és galéria is – a terem minden könyvmoly álma.

A romantikus angol kastélyban forgatták az Underworld, a Borgiák és a Drakula sorozat egyes jeleneteit, valamint A gyertyák csonkig égnek című magyar filmet. Bővebb információ nyitvatartásról, belépőjegyekről ide kattintva érhető el.

Füzérradványi Károlyi-kastély

A kastély 2021-ben teljes ráncfelvarráson esett át, és így ismét régi pompájában tündököl. A falak között azt az időszakot idézik meg – az épület fénykorát 1938-tól – amikor szállodaként üzemelt, és olyan hírességeket fogadott, mint Henry Ford, Jávor Pál vagy Fényes Szabolcs. Népszerűségét fokozta, hogy több filmet is forgattak itt, például a Kísértést vagy A Pedragon legendát.

A tárlatot úgy alakították ki, hogy egyénileg is élmény legyen bejárni az épületet. Már az első teremben egy „gyilkosos játékot” követhetünk nyomon videók formájában, ami mintegy beharangozóként szolgál a kastélyban kialakított szabadulószobához.

Érdekesség, hogy minden teremben találunk olyan nézőkéket, melybe belekukkantva szemügyre vehetjük az adott szoba korabeli fotóját, és összehasonlíthatjuk jelenlegi kinézetével.

Ha a pazar, fényűző kastélyokat szeretjük, akkor a füzérradványiban nem fogunk csalódni. Ja, igen: mindenféleképpen tegyünk egy nagy sétát a parkban is! Aktuális információk programokról, kiállításokról, belépőkről és nyitvatartásról ide kattintva érhető el.


Cikkajánló