Mi az a güzüegér, és mit tud?

Biztos hallottad már a mondást, hogy „dolgozik, mint a güzü”, de honnan ered ez a kifejezés?

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság
Wikipédia
2022. január 5.

Biztos hallottad már a mondást, hogy „dolgozik, mint a güzü”, de honnan ered ez a kifejezés?

Egészen 1983-ig úgy tartották, hogy a güzü- és a házi egér egy és ugyanaz, azóta azonban tudjuk, hogy két külön fajról van szó. Míg az egyik az emberi környezetet kedveli és nem párban él, a másik, a szóban forgó güzüegér a szántóföldeket, mezőket választja otthonául, párban, ráadásul monogám módon él, ellentétben az összes többi kisrágcsálóval. Még egy különbség: a güzüegerek hasa és tappancsa fehér, élesen elválik bundájuk szürke részeitől. 6-8 cm hosszúra nőnek meg.

A faj egyedei halmokat hoznak létre (innen a „dolgozik, mint a güzü” mondás), az alatt töltik a telet, és itt raktározzák el a téli eleséget is. Mivel a güzüegérnek túl nagyok a gabonaszemek, nem tesz túl nagy kárt a mezőgazdaságban, inkább gyommagvakkal táplálkozik, illetve rovarokat is eszik. Őt pedig a házi macskák, a nyestek és a gyöngybaglyok fogyasztják előszeretettel.

A Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság beszámolójából kiderül: az utóbbi hetekben nagyon kevés güzüegérhalmot fedeztek fel, ami két dologra utalhat. A néphagyomány úgy tartja, ez az enyhe tél jele, a kissé prózaibb magyarázat szerint viszont a kevés halom állománycsökkenést is jelezhet. A faj élőhelyei ugyanis általánosságban csökkennek. Güzüegérrel Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Észak-Macedónia, Horvátország, Csehország, Magyarország, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna területén találkozhatunk.

A faj szántóföldeken, mezsgyéken, tarlókon, parlagterületeken készít különböző méretű halmokat. Hosszú, kemény tél esetén – állítólag – sokkal nagyobb halmot épít, hiszen abban több élelmet lehet tárolni. És hogy hogyan készül a halom, azaz a „güzühordás”? Az egerek először egy réteg gyommagvat és kalászt helyeznek el kb. 10-15 cm vastagságban a földön (ez nagyjából 50 liter magot jelent), erre egy réteg ugyanilyen vastag föld kerül. A halom alatt 20-25 cm mélyen egy üreget vájnak ki, és ott telelnek. A szülők és a fiatalok együtt maradnak télire, és a raktárból táplálkoznak. Átlagosan 8 kölyköt hoznak a világra, a háziegér ennél kevesebbet, 5-6-ot. Nyáron szénakazlakban, faodvakban élnek.

Cikkajánló