Miért nem a tihanyi apátságban van a tihanyi apátság alapítólevele?

Logikus lenne, hogy az első, magyar szavakat is őrző írásos emlékünket ott tartsák, ahol született, ám jó oka van annak, hogy ez mégsincs így.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Csanádi Márton
2023. március 2.

Logikus lenne, hogy az első, magyar szavakat is őrző írásos emlékünket ott tartsák, ahol született, ám jó oka van annak, hogy ez mégsincs így.

A tihanyi apátságban ma csupán másolatát láthatjuk kiállítva az 1055-ben született alapítólevélnek. A fontos írásos emlék az első eredeti formában fennmaradt magyarországi oklevél, amelyben 58 magyar szó bukkan fel a latin szövegben. I. András király adta ki (akinek a csontmaradványait most valószínűleg megtalálták az apátság altemplomában), aki Szent Ányos és Szűz Mária tiszteletére alapította a bencés apátságot. Ő építtette a templomot és a kolostort a Tihanyi-félszigeten.

Az oklevelet azonban nem itt, hanem a Pannonhalmi Bencés Főapátságban őrzik. Még a török korban mentették át ide, amikor a tihanyi apátságot végvárrá alakították, és a királyi udvar lefoglalta hadi célokra. És hogy miért nem hozták vissza? Jelenleg nincsenek kiépítve azok a feltételek, amelyek szükségesek egy ilyen fontos dokumentum őrzéséhez. A pannonhalmi apátság levéltárában a megfelelő biztonsági rendszerrel, vasajtókkal, oltóberendezésekkel, kamerákkal rendelkeznek, tudják biztosítani a kellő páratartalmat, és a hely is nagyobb.

Nemsokára azonban az eredeti alapítólevél a tihanyi apátságban vendégeskedik majd, ezzel kapcsolódik be az apátság a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozatba.

Az alapítólevelet a Galériában, a megfelelő körülményeket megteremtve helyezik el, kiállítást szerveznek köré, és vezetések is lesznek, egészen június közepétől augusztus végéig. A márciusi Turista Magazin História rovatában a tihanyi apátságot mutatjuk be.

Vásárold meg a Turista Magazin márciusi számát a Turistashopban, vagy az újságárusoknál, és olvasd el cikkeinket! Korábbi lapszámainkat pedig IDEKATTINTVA TUDOD ELÉRNI.

Cikkajánló