Mit tegyünk, ha széncinegék költöztek a postaládánkba?

Hamarosan itt a költési szezon. Ilyenkor a postaládák környékén is megélénkül a forgalom, és előfordulhat, hogy egyik napról a másikra a bedobott küldemények helyett egy formás kis széncinegefészket találunk a ládában.

Szerző:
MME/ TM
Fotó:
orszagalbum.hu / kallojazmin (kiemelt kép)
2020. március 2.

Hamarosan itt a költési szezon. Ilyenkor a postaládák környékén is megélénkül a forgalom, és előfordulhat, hogy egyik napról a másikra a bedobott küldemények helyett egy formás kis széncinegefészket találunk a ládában.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez (MME) minden évben érkeznek információk postaládában fészkelő széncinegékről. A megfigyeléseik alapján a jelenség országosan általánosnak, sőt gyakorinak tekinthető. Márciusban lehet először számítani erre, de a viselkedés a nyár második feléig is előfordulhat.

Ha már beköltöztek, beszéljünk a postással

Ha még nem költöztek be a madarak, billenőajtóval fedett bedobónyílású levélgyűjtővel, ezzel párhuzamosan pedig a környékre kihelyezett „B” típusú mesterséges odúkkal megelőzhetjük, hogy váratlan albérlőink legyenek.

Amennyiben a cinegék már beköltöztek, a postaláda rendeltetésszerű használatát fel kell függeszteni, mert a bedobott küldemények a kotló szülőket, a tojásokat és a fiókákat egyaránt veszélyeztetik.

Ilyenkor a kotlás és a fiókanevelés körülbelül egy hónapnyi időtartamára szereljünk fel alternatív levélgyűjtőt a madarak által elfoglalt mellé, illetve függesszünk ki egy tájékoztató kiírást is a postás számára.

A „fura helyen fészkelés” bajnoka

A széncinege hagyományosan harkályodúkban költ és mesterséges odúkban is szívesen fészkel. A faj sikerének hátterében többek között változatos tápláléklistája áll, amelyen a klasszikus rovartáplálék mellett meglepően nagy zsákmányfajok (törpedenevérek és énekesmadarak, elhullott nagyvadak tetemei, nagyobb ragadozómadár elejtett pocok zsákmánya) is szerepel.

A széncinege nagy szapora, évente több fészekaljat is nevelhet, az utolsót akár késő ősszel is. A faj sikeréhez az is sokat hozzátesz, hogy más fajok számára kevéssé vonzó fészkelőhelyeket is használ, és ebben az MME listáját olvasva, a faj alighanem verhetetlen. A postaládák mellett találták már fészkét kerítések és korlátok üreges részeiben, vázában, útterelő-bójában, állítva tárolt matractekercsben, felfordított virágcserépben, kandeláberben, kéményben, cserépedényben, vascsövekben, utcai cigarettacsikk-gyűjtőben is. Előfordul, hogy nem a fészkelőhely, hanem a fészekanyag furcsa, például amikor a széncinege teniszlabda bolyhos külső burkolatát tépkedve jut építőanyaghoz.

Alkalmazkodtak az emberhez

A „techno”-fészkelés hátterében az áll, hogy a széncinege a többi cinegefajhoz képest kevésbé ragaszkodik a magasan levő fészeküregekhez. Ez a képessége különösen a mesterséges üregekben bővelkedő civilizációs környezetben jelent előnyt. A Magyarországon elterjedt, hagyományos postaládatípus a cinegék szemében lapos kialakítású, széles röpnyílású mesterséges odúnak tekinthető. Mivel ezek családi házas környezetben a kerítésen, jól láthatóan helyezkednek el, a cinegék táplálék- vagy fészkelőhely-keresés közben könnyen megtalálják és néhány nap alatt teljes fészket építve be is költöznek.

Részletek: https://www.mme.hu/postaladaban-feszkelo-cinegek

Cikkajánló